Nieuws

Posted on
 • Intacte mummiekisten gevonden in Sakkara - 13 september 2020

  Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

  Op zondag 13 september 2020 werd bekend gemaakt dat meer dan 13 intacte en verzegelde mummiekisten zijn ontdekt in Sakkara. ...

 • Toetanchamon in Luik - 3 september 2020

  Momenteel is tot en met zondag 3 januari 2021 in Luik de bijzondere tentoonstelling ‘Toetanchamon, de ontdekking van de vergeten farao’ te zien. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door een replica van de grafkamer van Toetanchamon. Ook de voorwerpen die zich in het graf van Toetanchamon bevonden zijn grotendeels als replica’s te bewonderen. ...

 • Musea in Egypte heropenen hun deuren - 1 september 2020

  De musea in Egypte hebben na de sluiting in maart vanaf 1 september 2020 hun deuren weer voor bezoekers geopend.

 • 3D-beelden ontrafelen verborgen mysteriën in dierenmummies - 21 augustus 2020

  Op vrijdag 21 augustus 2020 werd bekend gemaakt dat wetenschappers van Swansea University drie Egyptische dierenmummies digitaal hebben weten uit te pakken met behulp van een nieuwe en niet-invasieve 3D-röntgentechniek.

 • Cleopatra weer bijna gevonden - 17 juli 2020

  Op donderdag 16 juli 2020 werd door het Britse televisiestation Channel 5 een documentaire uitgezonden, The Hunt for Cleopatra’s Tomb. De Britse egyptoloog Glenn Godenho bespreekt er de voornaamste archeologische ontdekkingen die in de afgelopen jaren zijn gedaan in en rondom het tempelcomplex van Taposiris Magna. Deze ontdekkingen zouden duidelijke aanwijzingen vormen voor de aanwezigheid ...

 • De schatten van Toetanchamon - 3 juni 2020

  Het is mogelijk om de in het Egyptisch Museum in Caïro tentoongestelde schatten van Toetanchamon in een virtuele rondwandeling te bekijken.

 • Egyptologische bibliotheek geveild - 20 mei 2020

  Op dinsdag 16 juni 2020 wordt bij het veilinghuis Burgerdijk & Niermans in Leiden de egyptologische bibliotheek van wijlen Prof. Dr. J.F. Borghouts geveild.

 • De kleuren van de mummiekist - 18 april 2020

  De oorspronkelijke kleuren van de mummiekist van Merneithites in de collectie van het Nicholson Museum van de Universiteit van Sydney Australië konden tot voor kort alleen worden geraden.

 • De mummie Takerheb - 18 april 2020

  Als onderdeel van een in 2022 door te voeren culturele herinrichting van de Schotse stad Perth, krijgt de City Hall een museum bestemming.

 • Theatervoorstelling Tijdje Terug - 8 april 2020

  Op woensdag 19 december 2018 gaven egyptoloog Huub Pragt en Natuurkundige Richard de Jong een eenmalige theatervoorstelling in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het was 200 jaar geleden dat museum zijn deuren opende voor het publiek.