Radio- en Video-interviews

Posted on

Op woensdag 16 oktober 2019 was egyptoloog Huub Pragt te gast bij Wilde Haren de Podcast. De makers van het programma zeggen zelf dat Wilde Haren de Podcast gaat over jeugdig enthousiasme in een wereld die vraagt om structuur en organisatie. Men gaat bewust onvoorbereid een vraaggesprek aan met de genodigde. Dat kunnen bekende ondernemers of sporters zijn. Ook wetenschappers, journalisten, rappers en programmamakers worden hiervoor uitgenodigd.

De podcast is te bekijken op Youtube.com/WildeHarendePodcast.

Op dinsdag 6 augustus 2019 werd Huub Pragt geïnterviewd voor BNNVARA radio 2. Het gesprek ging over de restauratie aan de buitenste van de drie in elkaar passende mummiekisten van Toetanchamon. Luister naar het interview van 4:59.

Op donderdag 4 juli 2019 werd Huub Pragt geïnterviewd voor BNR Nieuwsradio. Het gesprek ging over de commotie rondom de kop van een stenen beeld van Toetanchamon dat bij veilinghuis Christie’s in Londen onder de hamer gaat. Luister naar het interview van 3:41: Een ouwe kop levert nog miljoenen op.

Op maandag 7 mei 2018 werd Huub Pragt geïnterviewd door Suzanne Bosman in de rubriek Eerder gehoord van het programma Radio Een Vandaag op Radio 1. Luister en kijk naar het interview van 10:43: Eerder gehoord: zoektocht naar Nefertiti.

Op vrijdag 3 november 2017 werd Huub Pragt geïnterviewd in het programma Wekker-Wakker van Omroep Max op Radio 5. Het gesprek was naar aanleiding van de ontdekking van een holle ruimte in de piramide van Choefoe. Luister gedurende 5:05 naar het: Interview. Schuif door naar 1:41:20.

In de nacht van zondag 10 op maandag 11 april 2016 was Huub Pragt vanaf 02:00 uur te gast bij Martijn Grimmius in het programma Nachtkijkers op Radio 1. Luister hier naar het vier uur durende radioprogramma Nachtkijkers.

Op donderdag 31 maart 2016 was Huub Pragt te gast in het programma Van Liempt Live van RTLZ. Gedurende 15 minuten werd hij samen met journaliste Rena Netjes geïnterviewd door Paul van Liempt over het onderzoek aan het graf van Toetanchamon. Talkshow RTLZ.

Op donderdag 17 maart 2016 werden de officiële resultaten bekend van het scanonderzoek aan de wanden van de grafkamer van Toetanchamon. Egyptoloog Huub Pragt werd door verschillende radiozenders om een reactie gevraagd. Radio-interviews over graf van Toetanchamon.

Op zondag 6 december 2015 was Huub Pragt te gast in het programma Onvoltooid Verleden Tijd op radio 1. Hij vertelde daar over het onderzoek naar mogelijk verborgen ruimtes in het graf van Toetanchamon en wat we nu eigenlijk werkelijk weten over koningin Nefertiti: Interview met filmpje.

Op zaterdag 5 december 2015 was egyptoloog Ben Haring te gast in De Nieuwsshow van de NPW. Hij werd geïnterviewd over zijn eerdere toevallige vondst van het oudste alfabet op een ostracon. Beluister het interview hier: Interview.

Op dinsdag 10 november 2015 werd Huub Pragt vanuit Caïro geïnterviewd door Suzanne Bosman in het programma ‘De Ochtend’ van Radio Noord-Holland. Het interview ging over het onderzoek aan de piramides in Gizeh en over de mogelijke verborgen ruimtes in het graf van Toetanchamon. Klik hier om het interview te beluisteren: Interview. Bekijk ook een filmpje van Robert Voûte over de persconferentie bij de piramides van Gizeh: Filmpje.

Op vrijdag 2 oktober 2015 werd voormalig Minister van Oudheden Zahi Hawass om zijn mening gevraagd door de Australische nieuwszender ABC omtrent de theorie van Nicholas Reeves dat Nefertiti begraven ligt in KV 62, het graf van Toetanchamon. In zijn welbekende stijl legt Hawass uit waarom hij het hartsgrondig oneens is met Reeves. Het is niet de eerste keer dat Hawass Reeves bekritiseert. In 2002 stond Reeves op het punt een onregelmatigheid in de bodem van het Dal der Koningen nader te onderzoeken. Hij vermoedde hier een graf te gaan ontdekken. Hawass weigerde zijn medewerking en in plaats daarvan nam hij het onderzoek over. In 2010 kwam Hawass tot de conclusie dat Reeves een foutieve aanname had gemaakt. Bekijk hier het hele interview van 4:47: Interview.

Op zaterdag 3 oktober 2015 gaf de Britse egyptoloog Nicholas Reeves een interview voor de Egyptische televisiezender CBC. Hij legt uit waarom hij er van overtuigd is dat koningin Nefertiti in KV 62 , het graf van Toetanchamon, begraven ligt. Bekijk hier het gehele interview dat 8:56 in beslag neemt: Interview.

Op woensdag 12 augustus 2015 was Huub Pragt te gast in de studio van Radio 1. In een vraaggesprek met Bas van Werve wordt de recente theorie van de Britse egyptoloog Nicholas Reeves besproken. Deze vooraanstaande wetenschapper stelt dat de grafkamer van de Egyptische koningin Nefertiti verscholen ligt in het beroemde graf van Toetanchamon. Indien Reeves gelijk heeft zou dit mogelijk de grootste archeologische vondst zijn ooit. Volgens Egyptoloog Huub Pragt zijn er nog wel wat vraagtekens bij te plaatsen. Welke dat zijn hoort u in het interview van 9:23: Interview.

Op vrijdag 9 januari 2015 was Huub Pragt te horen op Radio 1 in het AVRO-programma ‘Radio Een Vandaag’. Drie opmerkelijke vondsten deze week in Egypte. De graftombe van koningin Chentkaoes de derde werd gevonden door Tsjechische archeologen. Daarnaast werd in Luxor een tombe voor de God van de dood, Osiris gevonden. En het hield niet op: want een Egyptenaar ontdekte onder zijn eigen huis een bijzondere passage naar de piramide van Cheops in Caïro. Hoe speciaal zijn de ontdekkingen? Om het interview van 9:21 te beluisteren klikt u hier op: Interview.

Op donderdag 16 november 2014 was Huub Pragt te horen op Radio 1 in het VPRO-programma ‘Onvoltooid Verleden Tijd’. In een radio-interview met Jos Palm sprak hij over de piramide van Cheops. Deze week was er nieuws in een zaak die Egypte al een jaar in beroering brengt. Duitse hobby-archeologen zijn in Egypte bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel om een diefstal van stukjes piramide. Zes Egyptische medeplichtigen moeten even lang de cel in. Omdat de Duitsers inmiddels zijn teruggekeerd naar Duitsland zullen zij hun straf waarschijnlijk ontlopen. De Egyptenaren hebben dat geluk niet. De stukjes piramide zijn intussen teruggegeven aan Egypte. Om het interview van 6:13 te beluisteren klikt u hier op: Interview.

Op donderdag 1 mei 2014 was Huub Pragt te horen op Radio 1 in het AVRO-programma ‘Radio Een Vandaag’. In een radio-interview sprak hij over het Dal der Koningen. Daar zouden eerder deze week de overblijfselen van een groot aantal mummies zijn gevonden. Er zaten zelfs prinsen en prinsessen tussen, kondigde de Egyptische Minister van Oudheden trots aan. Maar volgens egyptoloog Huub Pragt ligt er verderop een nog veel grotere schat op ons te wachten. Om het interview van tien minuten te beluisteren klikt u hier op: Interview.

Op dinsdag 26 november 2013 was Huub Pragt te horen op Radio 1 in het KRO-programma ‘Goedemorgen Nederland’. In een kort radio-interview sprak hij over de opening van van het graf van Toetanchamon, exact 91 jaar geleden. Hij bevond zich op dat moment in een wadi tussen de Thebaanse heuvels van Loeksor en vertelde over zijn speurtocht naar het nog niet ontdekte graf van farao Mencheperra. Om het interview van vijf minuten te beluisteren klikt u hier op: Interview. Verschuif vervolgens de tijd naar 14:35.

Naar aanleiding van de bestorming en plundering van het museum in Malawi werd Huub Pragt op dinsdag 20 augustus 2013 geïnterviewd in het Radio 1-programma DeGids.FM van de VARA, gepresenteerd door Felix Meurders. Gedurende ongeveer vijf minuten gaf hij commentaar op de gebeurtenissen in het museum van de Midden-Egyptische plaats Malawi. Luister hier: info.

Op donderdag 15 augustus 2013 was Huub Pragt te gast bij de radioshow van Omroep MAX op Radio 5. Het programma ‘Nostalgia’ wordt gepresenteerd door Tineke de Nooij. Hij vertelt over zijn ambitie om een archeologisch onderzoek te starten in de Thebaanse heuvels nabij het Dal der Koningen in Loeksor. Het is zijn overtuiging dat een ongeschonden koningsgraf op ontdekking ligt te wachten. Scroll iets naar beneden voor het beluisteren van de drie delen , genaamd Gast: Huub Pragt I, II en III van het: Interview.

Op dinsdag 2 april 2013 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf in het programma ‘De Ochtend’ van Radio Noord-Holland. Het interview van zeven minuten gaat over de zoektocht naar het graf van farao Mencheperra. Binnen twee jaar verwacht de egyptoloog met een gericht archeologisch onderzoek te kunnen starten in de Thebaanse wadi’s. Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op vrijdag 29 maart 2013 werd Huub Pragt gedurende 4:20 geïnterviewd over onderzoek bij de archeologische vindplaats El Hibah in Egypte. Daar wordt aan de lopende band geplunderd door een georganiseerde bende. Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op vrijdag 17 augustus 2012 werd Huub Pragt geïnterviewd door zowel radio 1 als radio 2 over een Amerikaanse archeologe die via Google Earth nieuwe piramides zou hebben ontdekt.
Beluister het fragment van radio 1 hier.
Beluister het fragment van radio 2 hier.

Op dinsdag 26 oktober 2010 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf van Radio Noord-Holland. Het interview van 12 minuut 46 seconden gaat over Nubië en de reis naar Noord-Soedan die hij een dag later zou gaan aanvangen. Ook wordt gesproken over de vondst van een mastaba in Gizeh. Het gesprek was te beluisteren in het programma ‘De Ochtend’. Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op donderdag 9 september 2010 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf van Radio Noord-Holland. Het interview van 9 minuut 48 seconden gaat over het DNA-onderzoek aan de mummie van Toetanchamon was te beluisteren in het programma ‘De Ochtend’. Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op donderdag 4 februari 2010 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf van Radio Noord-Holland. Het interview was te beluisteren in het programma ‘De Ochtend’. Er werd gesproken over archeologische opgravingen in Alexandrië en het Dal der Koningen. ook werd gesproken over de buste van Nefertiti en het onderzoek aan mummies.
Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op dinsdag 21 april 2009 werd Huub Pragt in het EO-programma ‘Dit is de Dag’ voor Radio1 geïnterviewd door Tijs van den Brink en Elsbeth Gruteke over het graf van Cleopatra. Luister hier naar het: Interview.

Op donderdag 16 april 2009 werd Huub Pragt in een kort telefonisch interview door Radio Rijnmond naar zijn mening gevraagd over de vondst van het graf van Cleopatra. Luister hier naar het: Interview.

Een uitgebreid tweegesprek tussen radiopresentator Arjan Burggraaf en Huub Pragt vond op 16 april 2009 plaats in de studio van RTV Noord-Holland. Hier werd niet alleen gesproken over de vermeende vondst van het graf van Cleopatra. Ook onderwerpen als het Dal der Koningen, de sfinx van Gizeh en de mummies van El-Lahoen kwamen aan bod. Luister hier naar het: Interview.

Op zondag 12 april 2009 maakte Dr. Zahi Hawass bekend dat bij de plaats EI-Lahoen aan de rand van de Fayoem 53 rotsgraven zijn ontdekt. Op maandag 13 april 2009 werd Huub Pragt geïnterviewd voor NOS Nieuws op Radio 1. Luister hier naar het: Interview.

Huub Pragt werd vrijdag 9 januari 2009 geïnterviewd bij de Wereldomroep naar aanleiding van het openen van de grafkamer van een piramide die mogelijk heeft toebehoord aan Sesjesjet, de moeder van koning Teti uit de zesde dynastie. Luister hier naar het: Interview.

Op donderdag 13 november 2008 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf van Radio Noord-Holland. Het interview was te beluisteren in het programma ‘De Ochtend’. Er wordt gesproken over de historische achtergronden van zijn roman ‘De Verborgen Tombe’. Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op donderdag 15 mei 2008 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf van Radio Noord-Holland. Het interview was te beluisteren in het programma ‘De Ochtend’. Er werd gesproken over de raadselen rondom de Egyptische piramides. Ook werd een korte voorbeschouwing gegeven op het boek ‘De verborgen tombe’ dat in het najaar van 2008 is verschenen.
Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Op donderdag 29 november 2007 werd Huub Pragt geïnterviewd door Arjan Burggraaf van Radio Noord-Holland. Het interview was te beluisteren in het programma ‘De Ochtend’. Er werd gesproken over de recente ontwikkelingen rondom het presenteren van de mummie van Toetanchamon.
Klik hier om het interview te beluisteren: Interview.

Tijdens een op woensdag 27 juni 2007 in het Egyptisch Museum te Caïro belegde persconferentie maakte Zahi Hawass wereldkundig dat de mummie van de beroemde koningin Hatsjepsoet zou zijn geïdentificeerd. Op dit bericht is in Nederland in radio-interviews gereageerd door de egyptologen Huub Pragt en Maarten Raven.
Luister naar het interview met egyptoloog Huub Pragt voor BNR-Nieuwsradio op woensdag 27 juni 2007: Interview.
Luister naar een interview van 55 minuten met egyptoloog Maarten Raven, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden op Radio 1. Het vraaggesprek vond plaats op dinsdag 3 juli 2007 en gaat over koningin Hatsjepsoet: Interview.

Op woensdag 3 augustus 2005 werd egyptoloog Huub Pragt thuis in Hilversum geïnterviewd voor de plaatselijke televisie. Bekijk hier de: Video van 4:05.

Video-interviews

In een video van 6:46 vertelt Dr. Maarten Raven van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden over zijn onderzoek in Sakkara. Bekijk hier de video: Raven

In een video van 6:40 vertelt Dr. Salima Ikram van de American University in Cairo over haar onderzoek als arceheologe. Bekijk hier de video: Ikram.

In een video van 2:02 vertelt Dr. Aidan Dodson van de University of Bristol over zijn onderzoek aan een mummie. Bekijk hier de video: Dodson.

In een video van ruim tien minuten vertelt Dr. Naguib Kanawati van de Macquarie University in Sydney over zijn onderzoek aan de mastaba’s rondom de piramide van Teti in Sakkara. Bekijk hier de video: Kanawati.

Tijdens een interview in The Late, Late Show van Craig Ferguson vertelt de Amerikaanse egyptologe Dr. Kara Cooney van de University of California gedurende van 7:19 over koningin Hatsjepsoet. Bekijk hier de video: Cooney.