Masterclasses

Geplaatst op

Dames in het graf van Nebamon - British Museum Londen. Dit soort voorstellingen worden getoond tijdens masterclasses

Regelmatig verzorgt Huub Pragt een Masterclass over een specifiek onderwerp. Zo’n cursusdag neemt een ochtend en een middag in beslag. Een lunch en het cursusmateriaal is inbegrepen. Om deel te kunnen nemen aan de Masterclasses in Leiden dient u in het bezit te zijn van een geldige Museumkaart.

Voor alle hieronder genoemde klassikale Masterclasses die in een cursuszaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden plaatsvinden geldt een maximum aantal van tien deelnemers. Dit beperkte aantal cursisten wordt aangevuld met een maximum van twintig cursisten die de cursusles gelijktijdig bijwonen via een video live stream. Voor informatie over de online Masterclasses zie: Online cursussen en Masterclasses.

Goddelijk wierook – Leiden, zondag 25 oktober 2020.
Horus, de zoon van Isis – Leiden, zondag 1 november 2020.
Hathor, de hemelkoe – Leiden, zondag 22 november 2020.
Onbekende Egyptische Goden – Leiden, zondag 28 februari 2021.
Mummiekisten – Leiden, zondag 14 maart 2021.
De Ptolemaeën Tijd – Leiden, zondag 18 april 2021.

Masterclasses op locatie

Het maken van een afspraak over een masterclass kan telefonisch via 06-12162042. U kunt uw wensen ook kenbaar maken via het online formulier:

button masterclass aanvragen

De gemaakte afspraken worden altijd bevestigd in een e-mail.

Hieronder treft u een voorbeeld aan van een succesvolle masterclass die Huub Pragt samen met Claudia de Vos reeds eerder heeft verzorgd.

Goddelijke Geuren, parfum in het Oude Egypte

Het Oude Egypte staat bekend als een mystieke en van spiritualiteit doordrongen samenleving. Het onzichtbare en ontastbare van welriekende geuren die toch konden worden waargenomen maakte het tot iets goddelijks. Geurbeleving speelde daarom een belangrijke rol in de Egyptische samenleving. Vooral de sterke geur van de blauwe waterlelie, ook wel blauwe lotus genoemd, maakte het tot de meest geliefde bloem in het oude Egypte. De waterlelie komt ook veelvuldig in de Egyptische mythologie voor. Volgens de scheppingsmythe rees een enorme waterlelie op uit het oerwater van waaruit de zon tevoorschijn kwam. Het openen van de kelk in de ochtend werd gezien als het vrijmaken van de weg voor de jonge zonnegod. De priesters in de tempels dienden de goden gunstig te stemmen. Dit deden zij onder andere door gebruik te maken van geuroffers. Niet alleen geurende bloemen werden aangeboden, ook wierook en mirre werd gebrand. Daarnaast werden zeven heilige geparfumeerde oliën aangeboden aan de cultusbeelden. Naast de zorg van de Egyptische priesters voor de goden, mochten de mensen geurmagie ook voor zichzelf gebruiken. Hiermee zou het dagelijkse leven van de Egyptenaar niet alleen veraangenamen, ook zijn persoonlijke stabiliteit en welzijn zou op magische wijze worden gewaarborgd.

Egyptoloog Huub Pragt en Claudia De Vos, geurpsycholoog bij Zes zintuigen, centrum voor reukzin en geurbeleving gaan in een Masterclass dieper in op het belang van geursensatie in de Egyptische oudheid. Tijdens het ochtendprogramma wordt niet alleen het religieuze aspect van geur besproken, ook het praktische gebruik van parfum maken komt aan de orde. In de middag vormen de schitterende voorwerpen uit de Leidse collectie de leidraad in de vorm van een rondleiding. In het laatste uur wordt u meegenomen naar het parfumatelier van de oudheid. In de Egyptische tempel krijgt u een van de beroemdste Egyptische geuren te ruiken; ‘kapet’ dat door de Grieken ‘kyphi’ werd genoemd. Er zijn verschillende recepten voor het maken van een kyphi bekend. Duidelijk is dat kyphi in ieder geval niet werd samengesteld op basis van olie of vet. Het bestond uit een mengsel van wijn, honing, rozijnen, olibanum en mastiek. Verscheidene kruiden konden worden toegevoegd zoals jeneverbes, kaneel, cassia en mirre. Ook kon men de essences van bloemen zoals lisdodde of het van de bladeren en peulen van de hoornklaver gemaakte ‘fenegriek’ toevoegen.De geurige kyphi werd tot balletjes gedraaid, die net als wierook in de tempels werden gebrand. Ook konden de kyphi-balletjes worden gebruikt om er de huid mee in te wrijven.