Masterclasses

Geplaatst op

Dames in het graf van Nebamon - British Museum Londen. Dit soort voorstellingen worden getoond tijdens masterclasses

Regelmatig verzorgt Huub Pragt een masterclass over een specifiek onderwerp. Zo’n cursusdag neemt een ochtend en een middag in beslag. De Masterclasses kunnen ook online worden bijgewoond.

Op zaterdag 28 januari 2023 vindt de Masterclass Dal der Koningen plaats in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Op zaterdag 25 maart 2023 vindt de Masterclass Alexandrië plaats in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Goddelijke Geuren, parfum in het Oude Egypte

Het Oude Egypte staat bekend als een mystieke en van spiritualiteit doordrongen samenleving. Het onzichtbare en ontastbare van welriekende geuren die toch konden worden waargenomen maakte het tot iets goddelijks. Geurbeleving speelde daarom een belangrijke rol in de Egyptische samenleving. Vooral de sterke geur van de blauwe waterlelie, ook wel blauwe lotus genoemd, maakte het tot de meest geliefde bloem in het oude Egypte. De waterlelie komt ook veelvuldig in de Egyptische mythologie voor. Volgens de scheppingsmythe rees een enorme waterlelie op uit het oerwater van waaruit de zon tevoorschijn kwam. Het openen van de kelk in de ochtend werd gezien als het vrijmaken van de weg voor de jonge zonnegod. De priesters in de tempels dienden de goden gunstig te stemmen. Dit deden zij onder andere door gebruik te maken van geuroffers. Niet alleen geurende bloemen werden aangeboden, ook wierook en mirre werd gebrand. Daarnaast werden zeven heilige geparfumeerde oliën aangeboden aan de cultusbeelden. Naast de zorg van de Egyptische priesters voor de goden, mochten de mensen geurmagie ook voor zichzelf gebruiken. Hiermee zou het dagelijkse leven van de Egyptenaar niet alleen veraangenamen, ook zijn persoonlijke stabiliteit en welzijn zou op magische wijze worden gewaarborgd.

Egyptoloog Huub Pragt en Claudia De Vos, geurpsycholoog bij Zes zintuigen, centrum voor reukzin en geurbeleving gaan in een Masterclass dieper in op het belang van geursensatie in de Egyptische oudheid. Tijdens het ochtendprogramma wordt niet alleen het religieuze aspect van geur besproken, ook het praktische gebruik van parfum maken komt aan de orde. In de middag vormen de schitterende voorwerpen uit de Leidse collectie de leidraad in de vorm van een rondleiding. In het laatste uur wordt u meegenomen naar het parfumatelier van de oudheid. In de Egyptische tempel krijgt u een van de beroemdste Egyptische geuren te ruiken; ‘kapet’ dat door de Grieken ‘kyphi’ werd genoemd. Er zijn verschillende recepten voor het maken van een kyphi bekend. Duidelijk is dat kyphi in ieder geval niet werd samengesteld op basis van olie of vet. Het bestond uit een mengsel van wijn, honing, rozijnen, olibanum en mastiek. Verscheidene kruiden konden worden toegevoegd zoals jeneverbes, kaneel, cassia en mirre. Ook kon men de essences van bloemen zoals lisdodde of het van de bladeren en peulen van de hoornklaver gemaakte ‘fenegriek’ toevoegen. De geurige kyphi werd tot balletjes gedraaid, die net als wierook in de tempels werden gebrand. Ook konden de kyphi-balletjes worden gebruikt om er de huid mee in te wrijven.