Cursussen

Posted on

Cursuszaal voor cursussenVoor het volgen van de door Huub Pragt verzorgde cursussen of masterclasses is geen vooropleiding vereist. Cursussen waarin hiërogliefenschrift een voorname rol speelt, vormen een uitstekende voorbereiding op een universitaire studie Egyptologie. De klassikale cursussen vinden voornamelijk in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden plaats. Ook worden in het seizoen 2020-2021 cursussen verzorgd voor organisaties in Amsterdam, Alkmaar, Amersfoort, Nijmegen en Eindhoven. Onderaan deze pagina vindt u de link naar de online cursussen die worden aangeboden.

Klassikale cursussen in Leiden

Om deel te kunnen nemen aan de klassikale cursussen en Masterclasses die in Leiden in het Rijksmuseum van Oudheden plaatsvinden, dient u over een geldige Museumkaart te beschikken. Ook geldt een maximum aantal van tien deelnemers. Dit beperkte aantal cursisten wordt aangevuld met een maximum van twintig deelnemers die de cursus gelijktijdig bijwonen via een video live stream. Dit betekent dat de cursusgroep in zijn totaliteit uit maximaal dertig deelnemers kan gaan bestaan, tien in het museum en twintig online. Bij iedere online les die vanuit het museum wordt uitgezonden, wordt het laatste kwartier ingericht voor het stellen van vragen. Voor het bijwonen van de Vervolgcursus Hiërogliefenschrift en de Leesgroep Egyptisch Dodenboek is een basiskennis van het hiërogliefenschrift een vereiste.

Maatregelen in het Rijksmuseum van Oudheden

Tot en met maandag 15 maart 2021 blijft het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gesloten. Na die periode kunnen maximaal tien personen deelnemen aan de cursuslessen die plaatsvinden in de Caesarzaal op de eerste verdieping. Hiervoor is bij het RMO een reservering gemaakt in een apart tijdslot. Omdat het museum uitgaat van een maximum aantal aanwezige bezoekers per uur, wordt nadrukkelijk verzocht om zich niet te vroeg te melden. Zo kan worden voorkomen dat er teveel mensen in de Taffehzaal, de entreehal van het museum, aanwezig zijn. Ieder cursist dient voorafgaand aan iedere cursusles zelf een entreeticket te verwerven aan de kassabalie in de Taffehzaal. Dit kan uitsluitend door middel van het tonen van uw geldige Museumkaart.

Helaas is het niet meer mogelijk dat de cursisten verzamelen in het museumcafé op de begane grond om daarna als groep naar de Caesarzaal op de eerste verdieping te gaan. Na aanmelding bij de kassa kunnen de cursisten zich op eigen gelegenheid naar de Caesarzaal begeven. De publieksmedewerkers van het RMO zullen de route naar de zaal uitleggen.

In de Caesarzaal zijn tafels aanwezig. De stoelen zijn echter op 1,5 meter afstand van elkaar geplaatst. Het museumcafé is open voor het bestellen van de bij de cursusprijs inbegrepen kop koffie of thee. Het is helaas niet meer mogelijk om met de gehele cursusgroep in het museumcafé plaats te nemen. Indien er plaats is, is het wel mogelijk om op eigen gelegenheid in het museumcafé te zitten. Ook wordt er, in lijn met de geldende horecamaatregelen, naar contactgegevens gevraagd indien van de faciliteiten van het café gebruik wordt gemaakt.

Kijk voor alle maatregelen die het RMO heeft genomen voor een veilig museumbezoek op de website van het RMO. Wellicht staat uw vraag ook tussen de Veelgestelde Vragen. Onderaan deze pagina staat de link naar de online cursussen.

Hiërogliefenschrift Cursus van tien lessen in Leiden vanaf zaterdag 17 oktober 2020.
Vervolgcursus Hiërogliefenschrift Cursus van tien lessen in Leiden vanaf zaterdag 17 oktober 2020.
Egyptisch Dodenboek Leesgroep van tien lessen in Leiden vanaf zaterdag 24 oktober 2020.
Godsvader Eje Cursus van vijf lessen in Leiden vanaf zondag 17 januari 2021.
De Ptolemaeën Tijd Masterclass van twee lessen in Leiden op zondag 18 april 2021.
Egypte in het RMO Lente Driedaagse van zes lessen in Leiden vanaf donderdag 6 mei 2021.
Wat komt er volgens de oude Egyptenaren na het leven? College voor MuseumJeugdUniversiteit in Leiden op zondag 6 juni 2021.
House of Life Healing Conference in Abydos Vier Engelstalige lezingen en vier rondleidingen vanaf zondag 20 februari 2022.

Online cursussen

Voor informatie over de online cursussen zie: Online cursussen en Masterclasses.