Nieuws

Geplaatst op
 • De ‘impossible’ knielende man - 1 juni 2023

  De National Museums of Scotland in Edinburgh heeft al meer dan 150 jaar een bijzonder beeld van een geknielde man wiens gezicht is vernietigd in het bezit. De identiteit is sinds kort vastgesteld.

 • Saqqara-dag 2023 - 1 juni 2023

  De 19de Saqqara-dag vindt plaats op zaterdag 3 juni 2023 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden. 

 • De zilveren armbanden van Hetepheres - 28 mei 2023

  In 1925 werden de prachtige zilveren armbanden van koningin Hetepheres, de moeder van Choefoe, in haar graf ontdekt. Onderzoekers van het Museum of Fine Arts in Boston hebben met behulp van moderne technieken de samenstelling van de armbanden vastgesteld.

 • Twee balsemingsplaatsen en twee graven in Sakkara - 27 mei 2023

  Op zaterdag 27 mei 2023 werd bekend gemaakt dat archeologen een bijzondere vondst hebben gedaan in Sakkara. De ontdekking werd gedaan bij het heiligdom van de godin Bastet, waar de catacomben van gemummificeerde katten, bekend als het Boebasteion te vinden zijn.

 • Virtueel bezoek aan het graf van Ramses II - 26 mei 2023

  Het is sinds kort mogelijk om KV7, het graf van Ramses II in het Dal der Koningen, virtueel te bezoeken.

 • Wie was Cleopatra? - 16 mei 2023

  De Netflixdocumentaire African Queens: Queen Cleopatra heeft veel beroering veroorzaakt in Egypte. Cleopatra wordt vertolkt door de zwarte actrice Adele James. De Egyptenaren hebben het gevoel dat hun unieke identiteit wordt geclaimd en gestolen door anderen.

 • Mummies van wolven - 12 mei 2023

  Op maandag 8 mei 2023 werd bekend dat een nieuwe onderzoekstechniek in praktijk is gebracht op mummies van honden uit Sakkara. Naar nu blijkt zijn sommige van de gemummificeerde hondachtigen geen honden maar wolven.

 • Egyptenaar uit de prehistorie - 2 mei 2023

  Op dinsdag 2 mei 2023 werd bekend gemaakt dat een team van Braziliaanse onderzoekers het gezicht van een 30.000 jaar oude Egyptische man heeft weten te reconstrueren met behulp van fotogrammetrie. Zijn botresten zijn volgens onderzoekers het oudste voorbeeld van een homo sapiens-skelet dat ooit in Egypte is aangetroffen, en een van de oudste ter ...

 • Zes bronzen kisten doorgelicht - 30 april 2023

  Op donderdag 20 april 2023 werd bekend gemaakt dat in het British Museum in Londen zes bronzen kisten met de restanten van dieren zijn doorgelicht. Meer dan tweeduizend jaar lang bleven deze zes kleine mummiekisten voor dieren verzegeld voor de buitenwereld en daarmee hun inhoud onbekend.

 • Tentoonstelling over Fayoemportretten - 28 april 2023

  Het Allard Pierson te Amsterdam is een internationaal onderzoek gestart naar twaalf mummieportretten, waarvan twee uit eigen collectie en tien van partnermusea in Europa. Vanaf 6 oktober 2023 is een tentoonstelling te zien.