Nieuws

Posted on
 • Het graf van prins Chaëmwaset - 11 maart 2020

  Gaspard Van Haver heeft een Engelstalige website ontwikkeld waarin het prachtig gedoceerde graf QV44 van Chaëmwaset E, de zoon van Ramses III uit de 20ste dynastie uitgebreid wordt besproken.

 • Piramide van Djoser open voor publiek - 5 maart 2020

  De trappenpiramide van koning Djoser is voor publiek opengesteld. Vijftien jaar lang heeft men gewerkt aan de restauratie van het oudste stenen bouwwerk ter wereld.

 • Nieuwe aanwijzingen voor een extra gang in KV62 - 19 februari 2020

  Onderzoekers onder leiding van de voormalige Egyptische minister van oudheden en archeoloog Mamdouh Eldamaty hebben in januari 2020 een onderzoek met grondradar (GPR) uitgevoerd in het Dal der Koningen. Het onderzoek vond plaats rond KV62, het graf van Toetanchamon. Het toont het bewijs aan van een verborgen ruimte achter de grafwanden.

 • Stem van de mummie - 24 januari 2020

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie uit het Leeds City Museum weer een stem te geven.

 • Boekenmarkt in Leiden - 11 januari 2020

  Op zondag 2 februari 2020 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden een boekenmarkt, waaraan verschillende partijen zullen bijdragen. Friends of Saqqara is aanwezig met een rijk assortiment aan tweedehands boeken, voornamelijk over het oude Egypte.

 • Beeld van Horus ontdekt - 19 december 2019

  Op donderdag 19 december 2019 werd bekend gemaakt dat bij opgravingen aan de dodentempel van Amenhotep III een 1.85 meter hoog beeld uit granodioriet van een staande valkenkoppige god Horus is ontdekt.

 • Hathor in een Grieks graf - 18 december 2019

  In Griekenland hebben archeologen twee koninklijke graven ontdekt. In een ervan lag een gouden hanger met het portret van de Egyptisch godin Hathor.

 • Mummies met vetkegels - 17 december 2019

  Van de Egyptenaren was tot nu toe alleen uit grafschilderingen bekend dat zij geparfumeerde kegeltjes vet op hun pruiken droegen. Twee mummies van vrouwen uit Tell el-Amarna tonen voor het eerst aan dat de vetkegels in driedimensionale vorm bestonden.

 • Koningin Hetepheres - 8 december 2019

  Op 2 februari 1925 ontdekte de Egyptische fotograaf Mohamadien Ibrahim in Gizeh per toeval het begin ...

 • Lezing in Loeksor - 25 november 2019

  Op vrijdag 29 november 2019 geeft egyptoloog Huub Pragt een Engelstalige lezing in Loeksor. Deze lezing van ongeveer 90 minuten kan door iedereen worden bijgewoond en vindt plaats op het dakterras van het Nile Valley Hotel in Luxor-Bayrat. De lezing draagt de titel The Semenkhkara Enigma.