De zus van Cleopatra op het spoor

Arsinoe IV

Arsinoë IV was de jongere zus van de beroemde Cleopatra VII. Cleopatra zag Arsinoë als een bedreiging voor de Egyptische troon. Volgens de geschiedschrijver Flavius Josephus liet Cleopatra’s nieuwe liefde, Marcus Antonius, Arsinoë in 41 v.Chr. op de traptreden van de tempel van Artemis vermoorden. In 1904 vonden archeologen langs de Koureten-straat in het centrum van Efese een octagonaal monument met een hoogte van 13 meter. Het monument was voorzien van een piramidaal dak en mag worden gedateerd uit de tweede helft van de 1e eeuw v.Chr. Gezien de ligging en de monumentale uitwerking moet het gebouwd zijn voor een belangrijk persoon, maar er zijn geen opschriften gevonden. De achthoekige vorm wordt soms vergeleken met de Pharos, de vuurtoren van Alexandrië. Het piramidale dak en twee marmeren kandelaars uitgewerkt als palmbladeren worden in verband gebracht met Egypte. Het graf is al in de oudheid geplunderd, maar er bevond zich nog een sarcofaag met een intact skelet. De schedel werd in 1926 opgemeten, maar is tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren geraakt. Aan het begin van de jaren ’90 onderzocht de Oostenrijkse Hilke Thür het graf opnieuw. De skeletresten bleken toe te behoren aan een slanke, jonge vrouw die tussen de 15 en 17 jaar oud moet zijn geweest toen ze kwam te overlijden. Thür identificeerde de stoffelijke resten als die van Arsinoë IV. De leeftijd van de overledene komt echter niet overeen met de geschatte leeftijd van Arsinoë bij haar overlijden in 41 v.Chr., terwijl ook de zogenaamde Egyptische elementen van het graf weinig doorslaggevend zijn. In februari 2013 werden de resultaten van een DNA-onderzoek aan het botmateriaal bekend gemaakt. Ondanks kritische geluiden uit de wetenschappelijke wereld achtte Thür de kans nog steeds erg groot dat het daadwerkelijk om de stoffelijke resten gaat van de zus van Cleopatra.

Op woensdag 13 maart 2024 werd bekend gemaakt dat ook de Oostenrijkse archeologen Peter Scherrer en Ernst Rudolf jarenlang naar de ware identiteit van het skelet hebben gezocht.

Lees het artikel: Cold Case in Ephesos: Archäologen auf der Spur von Kleopatras Schwester.
Lees ook: Kleopatras Schwester: Schädel an überraschendem Ort gefunden.
Lees ook: Schädel von Kleopatras Schwester wohl in Wien.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.