Nieuwe Secretaris-Generaal Egyptische Hoge Raad van Oudheden

Mohamed Ismail Khaled – Secretaris-Generaal Egyptische Hoge Raad van Oudheden

Op donderdag 14 maart 2024 kwam het bericht naar buiten dat de Egyptische minister van Oudheden een ingrijpende beslissing heeft genomen. Sinds 2017 leidde Moestafa Waziry de Egyptische Hoge Raad van Oudheden, beter bekend onder Supreme Council of Antiquities (SCA). Waziry volgde destijds Khaled el-Enani en diens voorganger Mamdouh el-Damaty op. In 2023 kreeg Waziry vooral in Nederland bekendheid vanwege zijn omstreden besluit de Nederlandse Archeologische Missie niet langer welkom te laten zijn in Sakkara. De officiële reden van zijn vertrek is echter veroorzaakt door het feit dat hij veel kritiek te verduren kreeg vanwege zijn beslissing in februari 2024 om de granieten bouwblokken aan de voet van de piramide van Menkaoera te herstellen naar de oorspronkelijke positie op de piramide. Dit project werd geannuleerd nadat een internationale commissie, onder leiding van Zahi Hawass, dit idee unaniem had verworpen.

De nieuwe Secretaris-Generaal is Mohamed Ismail Khaled (1978). Khaled begon zijn carrière als inspecteur bij de SCA in Gizeh. Hij heeft zijn wetenschappelijke sporen vooral verdiend als het hoofd van de Egyptisch-Duitse archeologische missie in Aboesir. Hij leidde de baanbrekende ontdekking van de kamers in de piramide van Sahoera.

Lees het artikel: PM Madbouly appoints Mohamed Ismail Khaled secretary-general of Egypt’s Supreme Council of Antiquities.
Lees ook: Un nouveau secrétaire général du Conseil Suprême des antiquités suite à l’affaire Mykérinos.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.