Schoolonderwijs

Posted on

Schoolonderwijs: Egyptoloog Huub Pragt geeft les aan brugklasleerlingenVoor het schoolonderwijs zijn speciale lesprogramma’s, projecten en workshops ontwikkeld. Leerlingen in groep 6 van het basisonderwijs tot en met 6 VWO van het voortgezet onderwijs maken op verschillende niveaus kennis met het oude Egypte. Zo valt te denken aan een les in het kader van een themaweek over Egypte of lessen in een extra leertraject voor gemakkelijk lerende kinderen. Er zijn ook programma’s ontwikkeld voor scholen die een groep leerlingen in een plusproject of een leermodule iets extra’s willen bieden naast de reguliere lesstof.

Egyptoloog Huub Pragt was gedurende tien jaar verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tijdens deze periode hield hij zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van educatieve programma’s voor het onderwijs. Zijn ruime ervaring op het vlak van didactiek en schoolonderwijs maakt dat de bovengenoemde lesprogramma’s nooit volkomen standaard zijn. Een goede afstemming met de leerkrachten en docenten zorgt ervoor dat steeds maatwerk wordt geleverd. Vele scholen zijn zodanig enthousiast over zijn manier van lesgeven, dat hij vaak wordt gevraagd om opnieuw als gastdocent op te treden.

Egyptisch alfabet
Docenten gaan voor hun leerlingen vaak op zoek naar een lijstje met een Egyptisch alfabet. Zo kunnen leerlingen in een les hun eigen naam in hiërogliefen schrijven. Feitelijk kent het Egyptische hiërogliefenschrift geen alfabet. De Egyptenaren schreven hun woorden voornamelijk met tekens die uit twee of drie medeklinkers zijn samengesteld. Deze meerlettertekens werden wel vaak aangevuld met eenlettertekens. Het zijn deze eenlettertekens die je in een lijstje aantreft wanneer je in een zoekmachine de term ‘Egyptisch alfabet’ intikt. Klik op de titel Egyptisch alfabet en u treft in een pdf een lijstje aan met Egyptische eenlettertekens die qua klank het meest in de buurt komen van de 26 letters uit ons alfabet.

Als docent voor het basisonderwijs is Huub Pragt verbonden aan Lukida Onderwijs.

U kunt nadere informatie aanvragen via 06-12162042 of stuur een e-mail naar info@egyptologie.nl.