Videoreeks ‘De Oude Egyptenaren’

De oude Egyptenaren - Nederlandse Onderwijs Televisie

De oude Egyptenaren – Nederlandse Onderwijs Televisie

In de jaren negentig was egyptoloog Huub Pragt als educator verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In deze periode heeft de Nederlandse Onderwijs Telvisie (NOT) in samenwerking met het museum een boeiende videoreeks ‘De oude Egyptenaren’ uitgebracht. De reeks beslaat vier afleveringen van steeds net iets meer dan een kwartier en is gericht op schoolkinderen in de leeftijd tussen 9 en 12 jaar.

Het verhaal speelt zich af in de stad Leiden. Twee kinderen, Bas en Sylvie, gaan naar een rommelmarkt om een verjaardagscadeautje voor hun moeder te kopen. Een Egyptische man verkoopt hen een kist met zaagsel. Bij thuiskomst blijkt de kist niet alleen een raadselachtige ketting te bevatten, maar ook een mummie van een kat. Wanneer de kinderen een magische spreuk voorlezen ontwaakt de kat, Mau genaamd. Het Egyptische huisdier vertelt hun vele wetenswaardigheden over het leven in het Oude Egypte. In de vierde en laatste aflevering gaan de kinderen naar het Rijksmuseum van Oudheden. Ze willen meer te weten komen over de ketting die zij hun moeder cadeau hebben gedaan. In de tempel van Taffeh ontmoeten ze Huub Pragt als museummedewerker. Hij neemt hen mee langs verscheidene topstukken uit de Egyptische collectie. Ook belanden de kinderen in het restauratieatelier van het museum. Terug in het museumgebouw bekijken de kinderen de Egyptische mummies. Tot hun verbazing bevindt Mau zich nu in een vitrine van het museum.

De oude Egyptenaren deel 1 Het geschenk van de Nijl.
De oude Egyptenaren deel 2 Huizen en hiëroglyfen.
De oude Egyptenaren deel 3 Dood van een farao.
De oude Egyptenaren deel 4 Egypte dichtbij.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.