Taxatie voorwerpen

Geplaatst op

 

Egyptoloog Huub Pragt staat vrijwel dagelijks oog in oog met authentieke Egyptische objecten. Door zijn vele reizen naar Egypte en zijn jarenlange ervaring als medewerker van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en de vele bezoeken aan internationale musea met een Egyptische collectie, is hij een connaisseur op het vlak van het oude Egypte. Als taxateur is hij goed op de hoogte van de gerealiseerde waardes (veilingwaarde) bij internationale kunst- en antiekveilingen. Ook heeft hij kennis van de actuele waarde van Egyptische objecten in de internationale kunsthandel. Naast de taxatiewaarde informeert hij u graag over de herkomst, datering en andere bijzonderheden over uw Egyptische object.

Kosten

De kosten bedragen € 50,- voor het eerste of enige object waarvoor een taxatie wordt aangevraagd. Heeft u meer Egyptische voorwerpen die u zou willen laten beoordelen, dan bedraagt de toeslag € 25,- per object. Dat laatste geldt ook voor kleine voorwerpen zoals amuletten.

Taxatie aanvragen

Voordat u een aanvraag doet, is het goed zich te realiseren dat de door Huub Pragt te verstrekken taxatiewaarde louter zal worden gebaseerd op de meegeleverde foto’s. Daarbij wordt een oprechte inschatting gemaakt van wat een soortgelijk authentiek Egyptisch voorwerp momenteel in de kunsthandel waard is. Hieraan kunnen echter geen rechten worden ontleend. Ook gaat Huub Pragt ervan uit dat door de aanvrager kan worden aangetoond dat het voorwerp Egypte voor 1983 op legale wijze heeft verlaten. Daarvoor wordt verwezen naar de Egyptische wet: Protection of Antiquities Law (1983 Law No. 117).

Het aanvragen van een taxatie verloopt eenvoudig en is binnen een paar minuten gedaan. Het enige wat van u wordt gevraagd is het schriftelijk doorgeven van de afmetingen en het versturen van enkele scherpe en duidelijke foto’s van het object. Daarnaast wordt het erg op prijs gesteld wanneer u iets kunt vertellen over het materiaal en de eventuele herkomst of verwerving van het object. Dit kunt u doen door een e-mail te verzenden naar info@egyptologie.nl.

Gelieve foto’s te maken van de:

  • voorkant,
  • beide zijkanten,
  • (zo mogelijk) binnenkant,
  • achterkant,
  • (zo mogelijk) de onderkant.

Huub Pragt beoordeelt alleen voorwerpen daterend tussen de Egyptische Prehistorie en de Romeinse Tijd in Egypte. Indien u in het bezit bent van een Egyptisch voorwerp waar een hiërogliefentekst op staat, dan is het mogelijk om de tekst door Huub Pragt te laten vertalen. Het tarief hangt af van de leesbaarheid en de omvang van de tekst en is daarmee op aanvraag.

Voor een taxatie van voorwerpen uit andere tijdsperioden en culturen gaat u naar AntiekCheck.nl.

Taxatierapport

U krijgt binnen drie werkdagen een pdf toegezonden per e-mail. Daarin wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van het object. Voor zover dat mogelijk is zullen de historische achtergronden, het materiaal, de vervaardiging en het gebruik van het voorwerp worden toegelicht. Ook wordt een inschatting gegeven van de actuele waarde van het Egyptische object in de internationale kunsthandel.