Piramide van Menkaoera

De piramide van Menkaoera in Gizeh

De piramide van Menkaoera in Gizeh

Op donderdag 25 januari 2024 werd bekend gemaakt dat de piramide van Menkaoera op het plateau van Gizeh aan een ingrijpende renovatie wordt onderworpen. Het is in de eerste fase van de restauratie de bedoeling dat de zeven lagen aan granieten blokken die de onderkant van de piramide omhullen worden teruggebracht naar hun originele zestien lagen. De Egyptische egyptologe Monica Hanna maakt zich ernstig zorgen over dit project dat het “Project of the century” wordt genoemd. Ze gaat ervan uit dat zelfs met de meest geavanceerde meetapparatuur en computerberekeningen het een onmogelijke opgave is om tot een juiste reconstructie te komen. Niet alleen zijn de granietblokken vaak erg beschadigd aan de zes zijden. Ook de kalkstenen blokken van de piramide waar het graniet ooit tegenaan heeft gezeten zijn zwaar verweerd door wind en regen. Het driedimensionaal in elkaar puzzelen van de zestien buitenste granieten bouwlagen zal op geen enkele manier zekerheid kunnen bieden over de juiste herplaatsing van de blokken. Wanneer men dit wel doet, dan is dit onomkeerbaar. De komende eeuwen zal men dan naar een Egyptische piramide kijken waarvan de buitenste lagen aan de onderzijde bestaat uit een willekeurig samenraapsel van granieten blokken. Er zijn goede voorbeelden te geven waarbij Egyptische monumenten met hun originele bouwblokken, aangevuld met moderne bouwblokken, in ere zijn hersteld. Zo zijn er de Witte kapel van Senwosret I en de rode kapel van Hatsjepsoet te Karnak of de tempel van Chnoem uit de tijd van Thoetmoses III op het eiland Elephantine in Aswan. Het is met grote zekerheid dat de bouwblokken op de juiste plaats zijn ingevoegd in het gerestaureerde monument. Dit is gebaseerd op de reliëfvoorstellingen op de originele bouwblokken. Op de losgekomen granieten blokken van de piramide van Menkaoera komen geen reliëfvoorstellingen of inscripties voor.

Lees het artikel: Kritiek op Egypte vanwege renovatie van een van de Piramiden van Gizeh.
Bekijk de video van 1:57 met een heldere uitleg door de Britse egyptoloog Aidan Dodson over de bezorgdheid onder archeologen en egyptologen: Egyptian pyramid renovation triggers anger: “Project of the century” or pointless restoration?
Ook Huub Pragt werd op zaterdag 3 februari 2024 naar zijn mening gevraagd over dit omstreden restauratieproject. Schuif in de video door naar 7:21 in de Tv-uitzending EenVandaag.
In een video van 12:52 minuten wordt door Matthew Sibson op vakkundige wijze uitgelegd waarom dit renovatieproject aan de piramide van Menkaoera een grote misrekening betekent: Menkaure Pyramid to be Renovated & Re-Cased in Granite.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.