Openingsdatum GEM nu echt dichtbij?

Grand Egyptian Museum - beeld van Ramses II

Grand Egyptian Museum – beeld van Ramses II

Het heeft jaren op zich laten wachten, maar de voortekenen zijn er nu toch echt dat het Grand Egyptian Museum (GEM) in Gizeh binnenkort zijn deuren opent voor het publiek. Ongeveer honderdduizend  Egyptische objecten zullen worden tentoongesteld. De totale collectie is verdeeld over vier grote thematische ruimten. Een eerste deel gaat over het land Egypte en de Nijl. Een tweede deel behandelt het dagelijks leven in het oude Egypte. De derde thematische zaal laat de macht van de staat en de farao zien. De vierde ruimte is in zijn geheel gewijd aan de Amarna-kunst van Achnaton en Nefertiti. Het Grand Egyptian Museum in Gizeh zal het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein in Caïro niet vervangen. Wel zal een groot deel van de collectie, waaronder de alle grafschatten uit het graf van Toetanchamon in het nieuwe museum te zien zijn.

De officiële website van het Grand Egyptian Museum is https://www.visit-gem.com/en/home. Daar vindt men tot nu toe zeer weinig informatie die door de afdeling communicatie van het museum naar buiten wordt gebracht.

Daarnaast bestaat al enkele jaren de website https://grandegyptianmuseum.org/ Het is een onafhankelijk beheerde informatiesite over het GEM, bedoeld om het internationale publiek nieuws te bieden over de voortgang van de werkzaamheden aan en de inrichting van het museum. Ook worden inofficiële aankondigingen gedaan over het GEM en worden video’s geplaats met daarin informatie over de verwachte openingsdatum.

Bekijk de heldere video van 20 minuten waarin wordt uitgelegd waarom eind mei 2024 de langverwachte opening van het GEM vermoedelijk gaat plaatsvinden.

Bekijk ook het gesprek tussen de Egyptische minister van Toerisme Ahmad Issa en CNN-verslaggever Richard Quest dat op 7 november 2023 plaatsvond. Aan het einde van het gesprek laat de minister ontvallen dat de opening tussen februari en mei 2024 gaat plaatsvinden: Egypt’s Tourism Minister says new $1 billion museum nearly ready to open.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.