Boek Alternative Egyptology

Alternative Egyptology – Sidestone Press

Begin april 2024 kwam het Engelstalige boek Alternative Egyptology uit. Het is samengesteld onder redactie van Ben van Bercken van het Allard Pierson. Het boek bevat dertien artikelen geschreven door diverse egyptologen. Huub Pragt heeft een artikel geschreven getiteld: The Pillar of Fire dan the Sea of Reeds: Identifying the Locations along the Route of the Exodus.

Alternatieve interpretaties van het oude Egypte, vaak samengevat als ‘alternatieve egyptologie’, richten zich op onderwerpen die vele wetenschappers liever mijden. Sinds de geboorte van de wetenschappelijke egyptologie, met de ontcijfering van het hiëroglifische schrift, tweehonderd jaar geleden, zijn alternatieve interpretaties en fantasierijke theorieën ernaast tot bloei gekomen. Ze waren verweven met egalitaire en spirituele tendensen in de samenleving tijdens de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het oude Egypte inspireerde talloze mediums, kunstenaars en bewegingen, van de vrijmetselarij tot de Hermetische Orde van de Gouden Dageraad. Meer recentelijk hebben alternatieve interpretaties stripboekenauteurs en nationalistische Chinese bloggers geïnspireerd.

Het zou echter een vergissing zijn als academici deze alternatieve theorieën eenvoudigweg zouden zien als fantasieën die het beste genegeerd kunnen worden. Hun blijvende impact op het geïnteresseerde publiek moet door de egyptologie worden openlijk worden besproken. De bijdragers aan dit boek onderzoeken op kritische wijze verschillende aspecten van de ‘alternatieve egyptologie’, beoordelen de impact ervan op de samenleving en de wetenschap, en vinden manieren waarop de egyptologie zich hiermee kan verhouden.

Informatie en bestellen: Alternative Egyptology.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.