Lezing ‘Hiërogliefen, een schrift zonder grenzen’

Op woensdagmiddag 15 mei 2024 geeft egyptoloog Ben Haring een lezing over het Egyptische hiërogliefenschrift. Deze lezing is gratis toegankelijk en vindt plaats in de Leemanszaal van het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden.

Egyptische hiërogliefen zijn voornamelijk gebruikt als klanktekens. Maar de tekens leenden zich ook voor andere toepassingen, bijvoorbeeld als individuele emblemen of afkortingen, waarbij het niet altijd ging om het weergeven van taal. Dergelijke toepassingen spraken tot de verbeelding van niet-Egyptenaren, die individuele hiërogliefen hebben gebruikt als verwijzingen naar Egyptische symboliek. Sommige buitenlanders gebruikten de hiërogliefen toch weer wel als klanktekens, maar dan om er hun eigen, niet-Egyptische taal mee te schrijven. In beide gevallen werden hiërogliefen geïsoleerd uit hun oorspronkelijke Egyptische context. In de lezing van een uur zullen enkele voorbeelden van dergelijk secundair gebruik van hiërogliefen worden besproken.

Deze lezing kan gelijktijdig online worden bijgewoond. Er wordt geen opname gemaakt. Het is dus niet mogelijk om de lezing later terug te kijken.

Aanmelden is verplicht via het RMO.

Geplaatst in Lezingen, Nieuws, Webinar

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.