De geur van de eeuwigheid

Het deksel van de kanopenkruik van Senetnay- August Kestner Museum Hannover

Wetenschappers hebben de geur weten te reconstrueren van het balsemingsmateriaal dat in de 18de dynastie werd gebruikt bij de mummificatie van de elite van Egypte. De geur is gebaseerd op een mengsel van bijenwas, hars, plantaardige olie en bitumen. Dit werd vermengd met cumarine, dat een vanilleachtige geur geeft en voorkomt in kaneel. Ook benzoëzuur werd als een bestanddeel aangetroffen. Dit is een geurige hars afkomstig uit de Aziatische boomsoort Styrax. Het mengsel is aangetroffen in een kanopenkruik van Senetnay, de vroedvrouw van farao Amenhotep II. Deze voorname dame heeft een graf gekregen in het Dal der Koningen. Deze bijzondere ‘geur van de eeuwigheid’ kan vanaf vrijdag 13 oktober 2023 worden opgesnoven in de tentoonstelling Ancient Egypt – Obsessed with Life in het Moesgaard Museum te Højbjerg ten zuiden van Aarhus.

Lees het bericht: Wetenschappers halen ‘geur van de eeuwigheid’ uit ingewanden van mummie en ook jij kan gaan ruiken.
Luister gedurende 4:26 minuut naar het radio-interview voor VRT De Ochtend met egyptoloog Vincent Oeters van de Universiteit Leuven: Wat kunnen we leren uit de ingewanden van een 3500 jaar oude mummie?

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.