Lezing Daniel Soliman ‘Creatief met hiërogliefen’

Een ostracon met merktekens.

Een ostracon met merktekens.

Op donderdag 14 september 2023 houdt Daniel Soliman, conservator collectie Egypte en Nubië, een lezing in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden getiteld ‘Creatief met hiërogliefen: schrifttekens, merktekens en pseudo-hiërogliefen’. Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Week van het oude schrift (14 t/m 21 september 2023). De rijke schrifttraditie uit het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten staat daarbij centraal. Experts geven lezingen over allerlei soorten schrift uit de oudheid. Daarnaast geldt deze lezing als de jaarlijks terugkerende Champollion-lezing in het RMO. Deze lezing is altijd gerelateerd aan de ontcijfering van hiërogliefen in 1822 door de Franse taalkundige Jean-François Champollion. Met zijn vijftien jaar durende onderzoek legde hij de basis voor de egyptologie als wetenschap.

Tijdens zijn lezing gaat Daniel Soliman in op een bijzonder fenomeen dat zich tijdens het Nieuwe Rijk voordeed in het arbeidersdorp Deir el-Medina. De arbeiders die werkten aan de graven voor de farao’s ontwikkelden een eigen notatiesysteem met behulp van bestaande schrifttekens. Op scherven van kalksteen en aardewerk maakten sommige arbeiders administratieve notities met merktekens. Soms zijn die zo complex, dat je van pseudo-schrift kunt spreken. In deze lezing krijgt u een indruk van de dikwijls creatieve manieren waarop de arbeiders van Deir el-Medina aan de slag gingen met hiërogliefen en andere tekens.

  • tijd: 17.00 – 18.00 uur.
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden. Er is geen livestream-uitzending.
  • entree: gratis, aanmelden is verplicht.
  • aanmelden: Champollion-lezing 2023.

 

Geplaatst in Lezingen, Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.