Wordt ‘Kemet’ de tentoonstelling van het jaar?

Tentoonstelling Kemet in het Rijksmuseum van Oudheden - Leiden

Tentoonstelling Kemet in het Rijksmuseum van Oudheden – Leiden

De veelbesproken tentoonstelling Kemet was tot en met zondag 3 september 2023 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De verbeelding van Kemet, het ‘zwarte land’, maakte de cultuur van de oude Egyptenaren niet alleen iets van het verleden, maar juist ook van het heden. Het actuele gehalte lag voornamelijk bij het gegeven dat de faraonische cultuur al eeuwenlang vanuit een westers gezichtspunt is benaderd. De tentoonstelling liet zien dat een ander perspectief verrassende inzichten kan opleveren. Daarnaast werd op subtiele wijze duidelijk gemaakt dat niet alleen Afro-Amerikaanse musici uit de 20ste en 21ste eeuw maar ook vele andere kunstenaars met een Afrikaanse achtergrond inspiratie hebben geput uit de verdwenen cultuur van het Oude Egypte.

Mede door toedoen van een hetze die via social media was ontstaan rondom een Netflix-documentaire over Cleopatra, kwamen de makers van de tentoonstelling ernstig onder vuur te liggen. De tentoonstelling: Kemet is nu genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs van 2023. De vakjury heeft tien tentoonstellingen van het afgelopen jaar genomineerd en het is aan het publiek om de winnaar te kiezen. U kunt online stemmen via de website van Museumtijdschrift. Dat kan tot en met zondag 17 september 2023. Vervolgens wordt op woensdag 4 oktober 2023 bekendgemaakt welke expositie de Tentoonstellingsprijs 2023 ontvangt.

Mocht u meer willen weten over de inhoud van de tentoonstelling, kijk dan gedurende 24 minuten naar dit vraaggesprek van 22 april 2023 met de bedenker ervan, conservator en egyptoloog Daniel Soliman: Kemet in het RMO in Leiden.
Lees ook de verantwoording Over de tentoonstelling Kemet.

Lees meer over hoe u uw stem kunt uitbrengen: Kemet – Egypte in hip-hop, jazz, soul & funk genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.