Summer School ‘Egypte’ voor kinderen

Tijdens de zomervakantie van 2023 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een Summer School Egypte, met een kindercollege en twee workshops die aansluiten bij de tentoonstelling Kemet – Egypte in hiphop, jazz, soul & funk. Zo kom je nog meer te weten over muzikanten die over farao’s rappen en leer je hoe je in stijl kunt rappen als een Egyptische koning of koningin. De workshops en het college zijn gratis, maar het is wel de bedoeling dat je je vooraf aanmeldt. Leeftijd: vanaf 7 jaar.

Kindercollege op woensdag 2 augustus, 13.00 uur

door Daniel Soliman, conservator collectie Egypte en Nubië van het Rijksmuseum van Oudheden

De tijd van het oude Egypte ligt in het verre verleden. Toch is die tijd voor sommige mensen van nu nog heel belangrijk. Kunstenaars en muzikanten laten zich inspireren door de farao’s van het oude Egypte, zoals je kunt zien in de tentoonstelling Kemet. Welke koningen en koninginnen komen we tegen in de muziek? En waarom vinden de artiesten deze farao’s nou zo belangrijk? Je komt erachter tijdens dit muzikale kindercollege ‘Waarom rappen sommige muzikanten over Egyptische farao’s?’

Workshop rappen op woensdag 9 augustus, 13.00 uur

door rapper J.A.E.

Reis mee naar het oude Egypte tijdens deze supertoffe rapworkshop! Samen ontdekken we de geheimen van de farao’s en je leert hoe je in stijl kunt rappen als een echte Egyptische koning of koningin. We verkennen ritmes als de klanken van de Nijl en rijmen als hiërogliefen op papyrusrollen. Laat je creativiteit de vrije loop, terwijl je je eigen muzikale piramides bouwt en de magie van rap ontdekt. Dit wordt een avontuur vol plezier en ontdekking in het land van de farao’s!

Workshop draagtas ontwerpen op woensdag 16 augustus, 13.00 uur

Nadat je je hebt laten inspireren door de tijdelijke Egyptische tentoonstellingen ga je met de techniek monoprint-zeefdrukken aan de slag met een ontwerp voor je eigen tote bag, een duurzame draagtas die van katoen is gemaakt. Met monoprint-zeefdrukken werk je door te knippen en scheuren uit papier. Vervolgens maak je een meerkleurenprint op de tas.

Geplaatst in Lezingen, Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.