Lezing: De bouwwerken van Amenhotep III

Hourig Sourouzian op het tempelterrein van Amenhotep III

Hourig Sourouzian op het tempelterrein van Amenhotep III

Op woensdagavond 9 augustus 2023 geeft de beroemde archeologe Hourig Sourouzian een Engelstalige lezing in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Gedurende een uur zal zij spreken over het recente onderzoek aan de dodentempel van Amenhotep III te Loeksor. Deze tempel is gebouwd in de 18de dynastie, in een periode van politieke stabiliteit en overvloedige rijkdom. Tijdens de 38 jaar durende regering van Amenhotep III gingen de ontwikkelingen in de kunst en de bouwtechnische prestaties hand in hand. De dodentempel van Amenhotep III in Thebe was dan ook de grootste en rijkst gedecoreerde in zijn soort. De tempel werd echter 150 jaar nadat hij was afgebouwd, getroffen door een zware aardbeving. De ruïne van de tempel werd vervolgens gebruikt als steengroeve voor omliggende bouwplaatsen. De kolossale beelden van Amenhotep III, die vandaag de dag bekend staan als de Kolossen van Memnon, zijn de enige monumenten die nog overeind staan in het enorme tempelgebied. Ondanks de verwoesting, het hergebruik en de plunderingen hebben de opgravingen in de tempel een buitengewone reeks koninklijke en goddelijke beeldhouwwerken blootgelegd. Deze sculpturen zijn in stukken teruggevonden, opnieuw in elkaar gezet en gerestaureerd. Dat gebeurde tijdens het vijfentwintig jaar durende project The Colossi of Memnon and Amenhotep III Temple Conservation, onder leiding van Hourig Sourouzian. Het project staat onder auspiciën van het Ministerie van Toerisme en Oudheden en het Duitse Archeologisch Instituut in Caïro. In haar lezing vertelt Sourouzian over de rijke erfenis uit de regeringsperiode van Amenhotep III. Daarnaast legt ze uit hoe urgent de conservering van bedreigde archeologische sites is.

  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden.
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur, museumcafé geopend tot 20.00 uur)
  • entree: gratis
  • voertaal: Engels

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door uitgeverij Brill.

Aanmelden is voor deze lezing is verplicht. U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Geplaatst in Lezingen, Nieuws | Tags

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.