Lezing: Nieuw onderzoek graf van Toetanchamon

Hirokatsu Watanabe, Mamdouh Eldamaty, Nicholas Reeves and Yumiko Ueno in KV62 van Toetanchamon - foto: Brando Quilici, National Geographic

Hirokatsu Watanabe, Mamdouh Eldamaty, Nicholas Reeves and Yumiko Ueno in KV62 van Toetanchamon – foto: Brando Quilici, National Geographic

Op maandagavond 7 augustus 2023 geeft voormalig Minister van Toerisme en Oudheden van Egypte, Mamdouh Eldamaty, een Engelstalige lezing in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Gedurende een uur zal hij spreken over het recente onderzoek naar mogelijk onontdekte kamers in KV62, het graf van Toetanchamon. Zo meende egyptoloog Nicholas Reeves in 2015 dat de beroemde graftombe oorspronkelijk voor koningin Nefertiti was gemaakt. Bekijk een korte video van 2:28 met een heldere Nederlandstalige uitleg over de: Theorie van Nicholas Reeves.

Mamdouh Eldamaty is het met Reeves eens dat het graf oorspronkelijk niet voor Toetanchamon was uitgehakt, maar denkt niet dat het per se aan koningin Nefertiti heeft toebehoord. Eldamaty vermoedt dat het graf oorspronkelijk gemaakt werd voor een van de dames van de koninklijke familie van farao Achnaton en Toetanchamon. Tussen 2015 en 2019 was Eldamaty zelf betrokken bij een groot aantal radaronderzoeken binnen en buiten het graf van Toetanchamon. Er werden verschillende vormen van ‘grond penetrerende’ radar toegepast om het gebied rond het graf te scannen. Daarbij identificeerden de onderzoekers een voorheen onbekende, op een gang lijkende ruimte op enkele meters van de grafkamer. Dit resultaat suggereert dat er iets een holte moet zijn aan de andere kant van de noordelijke muur van de grafkamer. Tot nu toe zijn het onduidelijke afwijkingen. In zijn lezing presenteert Eldamaty de scanresultaten en schetst de plannen voor nieuw onderzoek.

  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden.
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur (museum open vanaf 19.30 uur, museumcafé geopend tot 20.00 uur)
  • entree: gratis
  • voertaal: Engels

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door uitgeverij Peeters en stichting Mehen.

Aanmelden is voor deze lezing is verplicht. U kunt deze lezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Geplaatst in Lezingen, Nefertiti Reeves, Nieuws | Tags

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.