De piramide van koningin Tetisjeri

De piramide van koningin Tetisjeri in Abydos na de restauratie. Foto: Egyptische Hoge Raad voor Oudheden

De piramide van koningin Tetisjeri in Abydos na de restauratie. Foto: Egyptische Hoge Raad voor Oudheden

De Amerikaanse egyptoloog Dr. Steve Harvey is sinds 1993 directeur van het Ahmose and Tetisheri Project, dat zich richt op de opgraving van het monumentale complex van koning Ahmose in Abydos. Het project staat onder auspiciën van het Pennsylvania-Yale-Institute of Fine Arts, NYU-expeditie naar Abydos. Het veldwerk van Harvey in en rondom het piramidecomplex van Ahmose heeft belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd in de architectuur en decoratie van tempels aan het begin van het Nieuwe Rijk. Sinds 2017 is er echter een koerswijziging doorgevoerd door de Egyptische Hoge Raad van Oudheden. Men werkt nog wel samen met Amerikanen, maar nu met twee andere universiteiten, te weten New York Univeristy onder leiding van Mat Adam en Princeton Univeristy onder leiding van Deborah Fishak.
Op de archeologische site van zuid-Abydos is de door Harvey opgegraven piramide koningin Tetisjeri te vinden. Het is officieel de laatst bekende piramide voor een koningin in het oude Egypte. Tetisjeri was de moeder van koning Seqenenra Tao II, de Thebaanse heerser die oorlog voerde tegen de Hyksos.

Op vrijdag 23 juni 2023 maakte Mostafa Waziri, de secretaris-generaal van de Hoge Raad voor Oudheden, de resultaten bekend van het restauratieproject aan de piramide van Tetisjeri. Deze werd uitgevoerd door de nieuwe Egyptisch-Amerikaanse missie. De restauratiewerkzaamheden waren vooral bedoeld om de fundering en muren van de piramide te consolideren. Ook zijn ontbrekende onderdelen van de piramide toegevoegd om bezoekers een volledig beeld te geven van de piramide en de constructiemethoden die de oude Egyptenaren gebruikten. Debora Fishak, het hoofd van de archeologische missie aan Amerikaanse zijde, legde uit dat de missie een lichte houten constructie heeft gefabriceerd op het oorspronkelijke oppervlak van de hellende piramide – onder een hoek van 63 graden – om ervoor te zorgen dat de hellingshoek van de muren behouden zou blijven tijdens de restauratie.

Lees het artikel: Tetisheri – The last known pyramid for a queen in Ancient Egypt is back!

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.