De langgerekte schedel van Toetanchamon

Toetanchamon uit de waterlelie - Grand Egyptian Museum Caïro

Toetanchamon uit de waterlelie – Grand Egyptian Museum Caïro

Op vrijdag 2 juni 2023 werd bekend gemaakt dat de Zwitserse egyptoloog Michael Habicht samen met vier collega’s van het Research Center – Forensic Anthropology, Paleopathology and Bioarchaeology (FAPAB) uit het Italiaanse Avola op het eiland Sicilië een bijzondere reconstructie hebben gemaakt van het gezicht van farao Toetanchamon. Sommige nieuwsberichten hierover suggereren dat het gezicht van Toetanchamon voor het eerst digitaal is gereconstrueerd. Dat is niet correct. In het verleden zijn zelfs verscheidene pogingen ondernomen om tot een geloofwaardige gezichtsreconstructie te komen op basis van een CT-scan van de mummie van de jonggestorven farao. Zie bijvoorbeeld dit bericht uit mei 2005 over de gezichtsreconstructie door de Franse beeldhouwster Élisabeth Daynès: Revealed after 3,300 years: the face of king Tut.

Wat de huidige gezichtsreconstructie zo bijzonder maakt, is dat nu duidelijk kan worden opgemaakt dat Toetanchamon een langgerekt achterhoofd heeft gehad. De Braziliaanse 3D-ontwerper Cicero Moraes maakt onderdeel uit van het wetenschappelijke team. Hij is gespecialiseerd in forensische gezichtsreconstructies. Hij gaat zelfs zo ver door te stellen dat de vorm van de schedel erop zou wijzen dat Toetanchamon een opmerkelijk groot hersenvolume moet hebben gehad. Volgens hem heeft slechts ongeveer vijf procent van de mensen op aarde een brein van deze omvang. De weergave van de scan-resultaten van de schedel van de mummie van Toetanchamon werd door onderzoekers ook nog eens vergeleken met de vorm van schedel in het hier getoonde beschilderde houten beeldje. Het toont het kopje van Toetanchamon dat uit een waterlelie tevoorschijn komt.

Dit verschijnsel van langhoofdigheid staat in de schedelleer bekend als  Dolichocephalie Het is een bekend verschijnsel bij Hurritische bevolkingsgroepen zoals de Mitanni.

Lees het artikel: Wetenschappers onthullen hoe Toetanchamon er bij leven uit moet hebben gezien (en stuiten op een – letterlijk – grote verrassing).
Lees ook: King Tutankhamun’s face is seen for the first time in over 3,300 YEARS: Incredible reconstruction reveals the Egyptian pharaoh looked ‘more like a young student’ than a king.
Lees ook: Tutankhamun’s ‘delicate’ face reconstructed digitally for first time.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.