Nieuws

Geplaatst op
  • Giftige bijtslangen in het oude Egypte - 16 oktober 2023

    Onderzoekers hebben een ecologische techniek gebruikt, nichemodellering genaamd, om met zekerheid tien Egyptische slangen te identificeren die worden genoemd in een papyrus.

  • Replica van de Karnak-koninglijst ingevoegd - 16 oktober 2023

    Op maandag 16 oktober 2023 werd bekend gemaakt dat het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden een replica van de Karnak-koningslijst heeft geïnstalleerd op de oorspronkelijke locatie in de zuidwestelijke hoek van de Achmenoe-tempel van Thoetmoses III te Karnak.

  • Het Anch-Hor Project in Asassif - 15 oktober 2023

    Anch-Hor was de rentmeester van de Godsvrouw van Amon Nitocris tijdens de 26ste dynastie. Hij was een van de hoogste functionarissen van het Egypte uit de Late Tijd. Zijn graf TT414 in de Asassif behoort tot het type monumentale graven met tempelvormige bovenbouw uit tichelsteen.

  • Tentoonstelling over Fayoemportretten - 7 oktober 2023

    Het Allard Pierson te Amsterdam is een internationaal onderzoek gestart naar twaalf mummieportretten, waarvan twee uit eigen collectie en tien van partnermusea in Europa. Vanaf 6 oktober 2023 is een tentoonstelling te zien.

  • Artificial Intelligence voor hiërogliefenschrift - 1 oktober 2023

    Begin oktober 2023 werd de vernieuwde app Hieroglyphs AI gelanceerd die gebruik maakt van Deep Learning.

  • Kamers in de piramide van Sahoera - 26 september 2023

    Op dinsdag 26 september 2023 werd bekend gemaakt dat acht niet eerder gedocumenteerde voorraadkamers zijn ontdekt in de piramide van Sahoera te de Aboesir.

  • De geur van de eeuwigheid - 17 september 2023

    Wetenschappers hebben de geur weten te reconstrueren van het balsemingsmateriaal dat in de 18de dynastie werd gebruikt bij de mummificatie van de elite van Egypte.

  • Eindelijk consensus over transliteratie - 13 september 2023

    Tijdens het 13de International Congress of Egyptologists (ICE13) dat in augustus 2023 heeft plaatsgevonden in Leiden is eindelijk een gestandaardiseerde transliteratie van de Oud-Egyptische taal tot stand gekomen.

  • Wordt ‘Kemet’ de tentoonstelling van het jaar? - 4 september 2023

    De tentoonstelling Kemet in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs van 2023.

  • Lezing Daniel Soliman ‘Creatief met hiërogliefen’ - 22 augustus 2023

    Op donderdag 14 september 2023 geeft Daniel Soliman, conservator collectie Egypte en Nubië, van het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden een lezing over Egyptische schrifttekens, merktekens en pseudo-hiërogliefen.