Nieuws

Geplaatst op
 • Botslijtage bij Egyptische schrijvers - 28 juni 2024

  Uit een antropologisch onderzoek naar gewrichtsslijtage aan Egyptische skeletten kan worden vastgesteld welk botmateriaal heeft toebehoord aan een schrijver.

 • Papyri in het Egyptisch Museum - 27 juni 2024

  Eind juni 2024 lanceerde sjabti-deskundige Dik van Bommel een bijzondere webpagina die bezoekers aan het Egyptisch Museum in Caïro in staat stelt om informatie op te zoeken over de papyri die ze in het museum bekijken.

 • Museo Egizio in Turijn in zwaar weer - 21 juni 2024

  Christian Greco wordt ontslagen als directeur van het Museo Egizio. Zahi Hawass wordt benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van dit beroemde museum in Turijn.

 • De Podcast over de Egyptische collectie van het RMO - 17 juni 2024

  De tentoonstelling Collectie//Reflectie belicht de Egyptische verzameling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling is tot en met september 2024 te zien. Op dinsdag 4 juni 2024 werd de gelijknamige podcast gelanceerd.

 • De kat in het oude Egypte - 13 juni 2024

  De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. Het heilige dier werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf.

 • Het oude Egypte in het basisonderwijs - 11 juni 2024

  Lukida Onderwijs werkt met meer dan 600 scholen samen door heel Nederland. Zij kunnen scholen helpen met last-minute invallers, maar ook met invallers voor de lange termijn. De praktijk leert dat veelal gebruik wordt gemaakt van het aanbod van Lukida om er het lerarentekort mee op te vangen.

 • Zo stierf Toetanchamon - 1 juni 2024

  In een artikel op de website historianet.nl over farao Toetanchamon wordt uitgelegd waarom wetenschappers er tegenwoordig van uitgaan dat de jonggestorven farao aan de degeneratieve ziekte kyfoscoliose leed. Daarnaast was zijn lichaam onderhevig aan de ontstekingsziekte malaria tropica.

 • Een sarcofaag voor Mencheperra - 27 mei 2024

  De Franse egyptoloog Frédéric Payraudeau is professor Egyptologie aan de Universiteit van Sorbonne te Parijs. Op maandag 20 mei 2024 deed hij heel wat stof opwaaien door te stellen dat een in Abydos aangetroffen granieten fragment heeft toebehoord aan de sarcofaag van de beroemde farao Ramses II uit de 19de dynastie.

 • Tunnel ontdekt te Gizeh - 19 mei 2024

  Op donderdag 9 mei 2024 werd bekend gemaakt dat een team van Japanse en Egyptische onderzoekers een bijzondere vondst heeft gedaan in de nabijheid van de piramide van Chafra te Gizeh. Met behulp van grondradar is een anomalie onder het zand waargenomen.

 • De piramides lagen langs de Nijl - 18 mei 2024

  Op vrijdag 17 mei 2024 werd het wetenschappelijke rapport gepresenteerd over het onderzoek aan de Ahramat-tak van de Nijl ook wel aangeduid als de Choefoe-tak, vernoemd naar de beroemde farao van de ‘Grote piramide’ te Gizeh.