Nieuws

Geplaatst op
  • Het Grand Egyptian Museum opent tentoonstellingszalen - 17 oktober 2024

    Woensdag 16 oktober 2024 zijn de eerste tentoonstellingsruimtes van het Grand Egyptian Museum (GEM) in Gizeh officieel geopend voor het publiek.

  • Graf van de dochter van de gouwvorst van Assioet ontdekt - 13 oktober 2024

    Op woensdag 2 oktober 2024 maakten onderzoekers van de Universiteit van Sohag en de Freie Universität Berlin bekend dat zij een vrijwel ongeschonden graf hebben ontdekt in Assioet, gelegen in Midden-Egypte.

  • De mummie van de schreeuwende vrouw - 26 september 2024

    In de zomer van 2024 deed de Egyptische Sahar Saleem, hoogleraar radiologie aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Caïro onderzoek aan de mummie die bekend staat als de ‘schreeuwende vrouw’.

  • Tentoonstelling over Willem de Famars Testas - 12 september 2024

    In de tentoonstelling ‘Yalla Yalla! Zie je in Egypte’ zet het Teylers Museum in Haarlem het werk van de 19de-eeuwse Nederlandse kunstenaar Willem de Famars Testas op vernieuwende wijze centraal. De tentoonstelling loopt van zaterdag 19 oktober 2024 tot en met zondag 9 februari 2025.

  • Podcast met egyptoloog Nico Staring over Sakkara - 12 september 2024

    Een podcast met egyptoloog Nico Staring over de Egyptische begraafplaats Sakkara.

  • De discussie over de terugkeer van Nefertiti naar Egypte - 17 juli 2024

    Het argument voor de teruggave door Duitsland van de wereldberoemde buste van Nefertiti aan Egypte hangt af van de omstandigheden waaronder het meer dan honderd jaar geleden het land heeft verlaten.

  • Hoe Egyptenaren krokodillen vingen - 15 juli 2024

    Op vrijdag 12 juli 2024 werd bekend gemaakt dat na het maken van een CT-scan van een Egyptische krokodillenmummie, een bronzen haak en een gedeeltelijk verteerde vis in de maag van het dier werden aangetroffen.

  • Botslijtage bij Egyptische schrijvers - 28 juni 2024

    Uit een antropologisch onderzoek naar gewrichtsslijtage aan Egyptische skeletten kan worden vastgesteld welk botmateriaal heeft toebehoord aan een schrijver.

  • Papyri in het Egyptisch Museum - 27 juni 2024

    Eind juni 2024 lanceerde sjabti-deskundige Dik van Bommel een bijzondere webpagina die bezoekers aan het Egyptisch Museum in Caïro in staat stelt om informatie op te zoeken over de papyri die ze in het museum bekijken.

  • Museo Egizio in Turijn in zwaar weer - 21 juni 2024

    Christian Greco wordt ontslagen als directeur van het Museo Egizio. Zahi Hawass wordt benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van dit beroemde museum in Turijn.