Nieuws

Geplaatst op
 • Egyptologische bibliotheek geveild - 20 mei 2020

  Op dinsdag 16 juni 2020 wordt bij het veilinghuis Burgerdijk & Niermans in Leiden de egyptologische bibliotheek van wijlen Prof. Dr. J.F. Borghouts geveild.

 • De kleuren van de mummiekist - 18 april 2020

  De oorspronkelijke kleuren van de mummiekist van Merneithites in de collectie van het Nicholson Museum van de Universiteit van Sydney Australië konden tot voor kort alleen worden geraden.

 • De mummie Takerheb - 18 april 2020

  Als onderdeel van een in 2022 door te voeren culturele herinrichting van de Schotse stad Perth, krijgt de City Hall een museum bestemming.

 • Theatervoorstelling Tijdje Terug - 8 april 2020

  Op woensdag 19 december 2018 gaven egyptoloog Huub Pragt en Natuurkundige Richard de Jong een eenmalige theatervoorstelling in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het was 200 jaar geleden dat museum zijn deuren opende voor het publiek.

 • Het graf van prins Chaëmwaset - 11 maart 2020

  Gaspard Van Haver heeft een Engelstalige website ontwikkeld waarin het prachtig gedoceerde graf QV44 van Chaëmwaset E, de zoon van Ramses III uit de 20ste dynastie uitgebreid wordt besproken.

 • Piramide van Djoser open voor publiek - 5 maart 2020

  De trappenpiramide van koning Djoser is voor publiek opengesteld. Vijftien jaar lang heeft men gewerkt aan de restauratie van het oudste stenen bouwwerk ter wereld.

 • Nieuwe aanwijzingen voor een extra gang in KV62 - 19 februari 2020

  Onderzoekers onder leiding van de voormalige Egyptische minister van oudheden en archeoloog Mamdouh Eldamaty hebben in januari 2020 een onderzoek met grondradar (GPR) uitgevoerd in het Dal der Koningen. Het onderzoek vond plaats rond KV62, het graf van Toetanchamon. Het toont het bewijs aan van een verborgen ruimte achter de grafwanden.

 • Stem van de mummie - 24 januari 2020

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie uit het Leeds City Museum weer een stem te geven.

 • Boekenmarkt in Leiden - 11 januari 2020

  Op zondag 2 februari 2020 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden een boekenmarkt, waaraan verschillende partijen zullen bijdragen. Friends of Saqqara is aanwezig met een rijk assortiment aan tweedehands boeken, voornamelijk over het oude Egypte.

 • Beeld van Horus ontdekt - 19 december 2019

  Op donderdag 19 december 2019 werd bekend gemaakt dat bij opgravingen aan de dodentempel van Amenhotep III een 1.85 meter hoog beeld uit granodioriet van een staande valkenkoppige god Horus is ontdekt.