Nieuws

Geplaatst op
 • Egyptisch beeld is niet Ramses II - 23 maart 2017

  Op 9 maart 2017 ontdekten Egyptische en Duitse archeologen in de Caïreense wijk Matariya fragmenten van een kolossaal standbeeld van farao Psamtjek I.

 • Kolossaal beeld van Ramses II ontdekt - 10 maart 2017

  De dichtbevolkte Caïreense stadswijk Matariya is vlakbij het vliegveld van de Egyptische hoofdstad gelegen. In de faraonische tijd was dit de locatie van Heliopolis, een van de meest belangrijke plaatsen in Egypte. Een team van Egyptische archeologen en Duitse archeologen verbonden aan de Universiteit van Leipzig hebben er deze week de brokstukken ontdekt van een acht meter ...

 • Amenhotep III en Sachmetbeelden ontdekt - 8 maart 2017

  De Duitse archeologische missie in Loeksor onder leiding van mevrouw Hourig Sourouzian heeft sinds het begin van dit jaar maar liefst zesenzestig diorieten beelden van de leeuwingodin Sachmet ontdekt bij Kom el-Hetan, het dodentempelcomplex van Amenhotep III.

 • Scepsis over het onderzoek aan het graf van Toetanchamon - 2 maart 2017

  Momenteel wordt in het Dal der Koningen een radaronderzoek uitgevoerd door het team van de Polytechnische Universiteit van Turijn onder leiding van Franco Porcelli.

 • Historische roman ‘De Amarnapapyrus’ - 1 maart 2017

  Op woensdag 22 maart 2017 vindt in De Nieuwe Poort in Amsterdam de boekpresentatie plaats van de historische roman ‘De Amarnapapyrus’ geschreven door cultureel en religieus antropoloog Rachel Reedijk.

 • Egyptisch beeldje in Allard Pierson Museum - 1 maart 2017

  Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een uiterst zeldzaam beeld van cederhout weten te verwerven.

 • Droomstèle van Thoetmoses IV wordt hersteld - 1 maart 2017

  Duizend jaar na het uithakken van de beroemde sfinx van Gizeh werd tussen zijn voorpoten een merkwaardige stèle opgericht. Deze Droomsèle van Thoetmoses IV wordt gerestaureerd.

 • Zoektocht naar geheime kamers bij Toetanchamon worden hervat - 17 februari 2017

  Een team van de Polytechnische Universiteit van Turijn onder leiding van Franco Porcelli gaat eind februari 2017 in het Dal der Koningen een Ground-Penetrating-Radar (GPR) onderzoek starten. Het is de bedoeling dat niet alleen de wanden van de grafkamer van Toetanchamon aan een nader onderzoek worden onderworpen. Het ...

 • Boek door voormalig directrice Egyptisch Museum - 16 februari 2017

  Wafaa el-Saddik is de eerste Egyptische vrouw die een archeologische opgraving leidde. Later werd zij de eerste vrouwelijke algemeen directeur van het Egyptisch Museum. Ze heeft haar indringende memoires in boekvorm vastgelegd.

 • Masterclass De Haremsamenzwering - 26 januari 2017

  Op zaterdag 4 februari 2017 zal egyptoloog Huub Pragt in een masterclass in het Rijksmuseum van Oudheden ingaan op de inhoud en achtergronden van een bijzondere Egyptische juridische tekst die bekend staat als het ‘Papyrus Judicaire de Turin’. Dit bijzondere document is tot 17 april 2017 in de ...