Nieuws

Geplaatst op
 • Torenvalken als offer - 3 september 2015

  Torenvalken werden vermoedelijk door de oude Egyptenaren gefokt om te dienen als offer voor de goden. 3D scans van mummies van deze vogels, hebben laten zien dat ze zijn gestorven doordat ze gedwongen werden teveel te eten.

 • Duitsland financiert restauratie masker Toetanchamon - 2 september 2015

  De Duits regering heeft Egypte een subsidie van € 50.000,- geboden ten behoeve van de restauratie van het masker van Toetanchamon. De Egyptische minister van Oudheden Mamdouh el-Damaty zei dat dit de band tussen Egypte en Duitsland versterkt.

 • Vizierstombe uit 26ste dynastie ontdekt in Loeksor - 30 augustus 2015

  In Assassif bij Loeksor is per toeval een tombe uit de 26ste dynastie ontdekt van een vizier genaamd Padi-Bastet. Het graf werd gevonden binnen het grafcomplex TT391 van Karabasken. Het blijkt dat Padi-Bastet de tombe heeft hergebruikt, geüsurpeerd. Een aantal reliëfs is speciaal voor Padi-Bastet gemaakt.

 • Gezichtsreconstructie van faraonische mummie - 29 augustus 2015

  De oudste mummie van het Egyptisch Museum in Florence staat bekend onder de naam ‘Kent’ en stamt uit de 18de dynastie. Met behulp van forensische technieken heeft een groep van internationale wetenschappers een gezichtsreconstructie kunnen maken van de mummie.

 • Oudste geval van hartfalen gevonden in Egyptische mummie - 28 augustus 2015

  Tijdens het Internationale Egyptologencongres in Florence, is het oudste geval van hartfalen gepresenteerd. Dit is gevonden in het stoffelijk overschot van een oude Egyptenaar genaamd Nebiri, Opzichter van de Stallen.

 • Toetanchamon’s mummie blijft in Dal der Koningen - 27 augustus 2015

  Na veel discussie is besloten dat de mummie van Toetanchamon niet zal verhuizen naar het Egyptisch Museum in Caïro. De mummie zal in het graf blijven, maar zal wel op een andere plek komen te liggen.

 • Verscheidene interviews met Nicholas Reeves over het onderzoek in KV 62 - 20 augustus 2015

  Naar aanleiding van het bericht dat Nicholas Reeves heeft verspreid dat hij sterke vermoedens heeft van het bestaan van twee holle ruimtes in KV 62, het graf van Toetanchamon is hij door verschillende media benaderd.

 • Janko Duinker reageert op theorie van Nicholas Reeves - 19 augustus 2015

  Egyptoloog Janko Duiker heeft het artikel van Nicholas Reeves over de theorie dat Nefertiti in het graf van Toetanchamon begraven ligt kritisch onder de loep genomen.

 • Op zoek naar het graf van Nefertiti - 12 augustus 2015

  Op zondag 26 juli 2015 publiceerde de Britse egyptoloog Nicholas Reeves een artikel ‘The Burial of Nefertiti? (2015) via de website academia.edu. Dit artikel werd in korte tijd door vele duizenden geïnteresseerden gelezen en veroorzaakte een ware mediahype.

 • Egyptische mummies op ongewone wijze gebalsemd - 7 augustus 2015

  Onderzoek aan de mummies van de architect Cha en zijn vrouw Merit heeft aangetoond dat zij op een ongewone wijze zijn gebalsemd. Eerst werd gedacht dat ze een korte en slechte mummificatie hadden gekregen ondanks hun rijkdom.