Nieuws

Geplaatst op
  • Tweede fase van het project Scanpyramids gestart - 13 januari 2016

    Een team van experts is begonnen aan een tweede fase van scanonderzoek aan de knikpiramide van Snofroe te Dasjoer. Met behulp van de bijzondere Muon scantechnologie is men in staat mogelijke verborgen kamers in de piramide te ontdekken.

  • Zes beelden ontdekt in schrijnen te Gebel es-Silsila - 4 januari 2016

    In de oude Egyptische steengroeve van Gebel es-Silsila heeft een Zweeds team van archeologen onder leiding van Maria Nilsson van de Universiteit van Lund zes uit de zandsteenrots gehouwen standbeelden ontdekt. De beelden zijn verspreid over twee naast elkaar gelegen schrijnen.

  • Kemet-artikel: De voorman Paneb - 14 december 2015

    Administratieve en juridische teksten en ostraka geven ons een kijkje in het dagelijks leven van de oude Egyptenaren. En daaruit blijkt dat de zo gewenste Maät, orde en regelmaat, niet altijd aanwezig was en dat er ook in de Egyptische maatschappij misstanden waren. Zo is er een verzameling documenten bewaard gebleven uit het einde van ...

  • Videosamenvatting lezing ‘Nefertiti in het graf van Toetanchamon’ - 9 december 2015

    Op woensdag 25 november 2015 gaven egyptoloog Huub Pragt en geodeet Robert Voûte een duo-lezing in Hilversum getiteld ‘Nefertiti in het graf van Toetanchamon?’.

  • Radiologen onderzoeken mummie - 7 december 2015

    Het Legion of Honor is een museum in San Francisco. In haar collectie bevindt zich een Egyptische mummie van een dame die heeft geleefd in de omgeving van het huidige Assioet. Onlangs is deze mummie aan een CT-scan onderworpen in de School of Medicine van San Francisco.

  • Radio-interview met Huub Pragt over Nefertiti - 6 december 2015

    Op zondag 6 december 2015 was Huub Pragt te gast in het programma Onvoltooid Verleden Tijd op radio 1. Hij vertelde daar over het onderzoek naar mogelijk verborgen ruimtes in het graf van Toetanchamon en wat we nu eigenlijk werkelijk weten over koningin Nefertiti.

  • Radio-interview met egyptoloog Ben Haring over zijn vondst van het oudste alfabet - 5 december 2015

    Het alfabet blijkt nog ouder dan gedacht. Dat inzicht hebben we te danken aan de Leidse Egyptoloog Ben Haring. Hij deed een opzienbarende ontdekking. Hij werd erover geïnterviewd in De Nieuwsshow van de NPO.

  • Nieuwe artikelen op kemet.nl - 5 december 2015

    In de periode september- november 2015 zijn vijf nieuwe artikelen gepubliceerd op de informatieve website kemet.nl.

  • Virtueel bezoek aan Sennedjem en Ramses V/VI - 4 december 2015

    Describing Egypt is een organisatie die zich ten doel stelt om zo veel mogelijk monumenten van het oude Egypte te beschrijven en te ontsluiten door middel van 360º Virtual Reality.

  • Oostenrijk geeft gestolen voorwerpen terug aan Egypte - 4 december 2015

    De directeur Sabine Haag van het Kunsthistorisches Museum te Wenen heeft twee sjabtis en een mummiemasker overhandigd aan de Egyptische ambassadeur in Oostenrijk nadat is vast komen te staan dat de mummievormige beeldjes en het masker eerder dit jaar uit Egypte waren ontvreemd.