Nieuws

Geplaatst op
 • De knieën van Nefertari - 28 november 2016

  In 1904 ontdekte de Italiaanse archeoloog Ernesto Schiaparelli in het graf van Nefertari de knieën van een mummie. Hij veronderstelde dat deze zou hebben toebehoord aan de beroemde koningin. Een team van internationale experts gebruik gemaakt van C-14 koolstofdatering en een genetische studie toegepast die de hypothese van Schiaparelli bevestigt.

 • Holle ruimtes ontdekt in de piramide van Choefoe - 16 oktober 2016

  Het internationale project Scan Pyramids is in zijn twee seizoen bezig met het doorlichten van vier Egyptische piramides. Op 15 oktober 2016 maakte het team bekend dat het via een geavanceerde muon-techniek holle ruimtes heeft ontdekt in de grote piramide van Choefoe.

 • Onderzoek aan het graf van Toetanchamon - 8 september 2016

  De Egyptische Minister van Oudheden, Chaled el-Enany vindt het nog veel te vroeg om met conclusies naar buiten te treden omtrend het onderzoek aan het graf van Toetanchamon. Hij heeft daarom voor onbepaalde tijd een algehele radiostilte ingelast.

 • Lezing: Egypte vernieuwd - 19 augustus 2016

  Op dinsdag 8 november 2016 verzorgt egyptologe Lara Weiss een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden onder de titel ‘Egypte vernieuwd’.

 • Lezing: Een traan en een lach - 19 augustus 2016

  Op dinsdag 11 oktober 2016 verzorgt egyptoloog Rob Demarée een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden onder de titel ‘Een traan en een lach – droefenis en humor in het oude Egypte’.

 • Heropening van de Egyptische afdeling - 18 augustus 2016

  Vanaf vrijdag 18 november 2016 zal zowel de vaste presentatie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden als de tijdelijke tentoonstelling Koninginnen van de Nijl voor het publiek worden opengesteld.

 • Reis ‘Koninginnen van het Nieuwe Rijk’ - 21 juni 2016

  De mogelijkheid bestaat om van vrijdag 9 december 2016 tot en met vrijdag 16 december 2016 een bijzondere reis naar Loeksor bij te wonen onder leiding van egyptoloog Huub Pragt.

 • Dolk van Toetanchamon uit meteorietijzer - 2 juni 2016

  Uit onderzoek is gebleken dat de dolk van Toetanchamon is vervaardigd uit ijzer afkomstig van een meteoriet.

 • Piramide van Oenas weer open voor publiek - 27 mei 2016

  Voor het eerst sinds twintig jaar is de piramide van Oenas te Sakkara weer voor het publiek opengesteld.

 • Museumwandeling: Egypte. Land van onsterfelijkheid - 19 mei 2016

  Op zondag 26 juni 2016 neemt Maarten Raven, conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden, museumbezoekers mee voor een wandeling over de tentoonstelling Egypte. Land van onsterfelijkheid.