Nieuws

Geplaatst op
 • Egyptisch blauw - 4 november 2015

  Voor de oude Egyptenaren was blauw een zeer belangrijke kleur. Het werd geassocieerd met de hemel en de rivier de Nijl. De kleur vertegenwoordigde daarmee het universum, de schepping en de vruchtbaarheid. In de oudheid konden alleen pigmenten gebruikt die rechtstreeks in de aarde werden aangetroffen.

 • Scan Pyramids - 2 november 2015

  Vanaf november 2015 zullen de piramides van Dasjoer en Gizeh worden onderworpen aan een geavanceerd scanonderzoek. Meer dan veertig eeuwen na de bouw van de piramides wordt een poging ondernomen om hun geheimen te ontrafelen.

 • Boek: Opper-Nubië - 31 oktober 2015

  Het boek Opper-Nubië maakt onderdeel uit van de boekenserie ‘Rijk der Farao’s’ en is het resultaat van een samenwerking tussen fotograaf Hans Schoens en egyptoloog Huub Pragt. Alleen in de maand november 2015 is de verzending van het boek Opper-Nubië gratis in Nederland en België.

 • Boek: Egyptian Gold Jewellery - 31 oktober 2015

  Egyptologe Mariëlle Bulsink is de nieuwe archivaris/bibliothecaris van het Rijksmuseum van Oudheden. Recentelijk verscheen bij uitgeverij Brepols in Turnhout haar boek Egyptian Gold Jewellery. Hierin staan de topstukken aan Egyptische sieraden van het museum in Leiden beschreven.

 • Vijf graven in Loeksor heropend - 31 oktober 2015

  De Egyptische minister van Oudheden Mamdouh el-Damaty heeft in een persconferentie bekend gemaakt dat op donderdag 5 november 2015 drie gerestaureerde privégraven opnieuw voor het publiek worden geopend. Deze graven bevinden zich allemaal in Sjeich Abd el-Qoerna op de westoever van Loeksor.

 • Hoge resolutie scans in de archeologie - 31 oktober 2015

  In de periode van 7 november tot en met 11 november 2015 verzorgt geodeet Robert Voûte een cursus voor de Egypt Exploration Society in Caïro. In vier lessen ‘Geographic Measuring for Archeologists’ doceert hij over landmeetkunde met moderne digitale hulpmiddelen en de toepassing daarvan in de archeologie.

 • Een dierbare haarlok - 29 oktober 2015

  In oktober 2015 schreef Dave Boots een artikel voor Archeologie Online over de haarlok van koningin Teje.

 • Promotievideo Egyptologie Leiden - 29 oktober 2015

  De Universiteit Leiden maakt duidelijk dat je met een studie Oude Culturen van de Mediterrane Wereld meer beroepsmogelijkheden hebt dan doorgaans wordt gedacht.

 • Heropening van de Hibistempel te Charga - 29 oktober 2015

  De Egyptische minister van Oudheden Mamdouh el-Damaty, heeft op donderdag 29 oktober 2015 in de oase Charga de tempel van Hibis heropend. Er is tien jaar aan de restauratie van de tempel gewerkt.

 • Interview met egyptoloog Chris Naunton - 28 oktober 2015

  Chris Naunton is de directeur van het gerenommeerde wetenschappelijke instituut Egypt Exploration Society. In augustus 2015 werd hij gekozen tot de voorzitter van het Internationale Egyptologencongres.