Nieuws

Geplaatst op
 • Janko Duinker reageert op theorie van Nicholas Reeves - 19 augustus 2015

  Egyptoloog Janko Duiker heeft het artikel van Nicholas Reeves over de theorie dat Nefertiti in het graf van Toetanchamon begraven ligt kritisch onder de loep genomen.

 • Op zoek naar het graf van Nefertiti - 12 augustus 2015

  Op zondag 26 juli 2015 publiceerde de Britse egyptoloog Nicholas Reeves een artikel ‘The Burial of Nefertiti? (2015) via de website academia.edu. Dit artikel werd in korte tijd door vele duizenden geïnteresseerden gelezen en veroorzaakte een ware mediahype.

 • Egyptische mummies op ongewone wijze gebalsemd - 7 augustus 2015

  Onderzoek aan de mummies van de architect Cha en zijn vrouw Merit heeft aangetoond dat zij op een ongewone wijze zijn gebalsemd. Eerst werd gedacht dat ze een korte en slechte mummificatie hadden gekregen ondanks hun rijkdom.

 • Menselijke resten en potten ontdekt in Edfoe - 2 augustus 2015

  In de tempel van Edfoe is een groep potten uit het Oude Rijk en de Late Tijd gevonden, samen met menselijke resten, verspreid over een aantal graven. Ook is er een koperen spiegel uit het Oude Rijk gevonden.

 • Middenrijks stèles ontdekt in Wadi el-Hoedi - 27 juli 2015

  De Amerikaans-Egyptische missie in Wadi el-Hoedi, 35 km ten zuidoosten van Assoean, heeft drie Middenrijks stèles ontdekt met inscripties erop. Het gebied waarin ze gevonden zijn, bevat oude mijnen voor amethist. Ook treft men er vele graffiti op de rotsen aan.

 • Egyptische archeologische missie in Dal der Koningen - 25 juli 2015

  Op 1 augustus 2015 zal er een nieuwe Egyptische archeologische missie van start gaan in het Dal der Koningen. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een missie in het Dal der Koningen gaat opgraven die alleen uit Egyptische experts bestaat.

 • Onderzoek naar voormalig minister Hawass - 28 april 2012

  In Egypte is een onderzoek gestart naar -onder meer- de banden tussen voormalig minister Hawass en presidentiële familie. Daarbij zou een verhoor hebben plaatsgevonden van Suzanne Moebarak. Deze geruchten worden niet officieel bevestigd.

 • Evaluatie Egyptisch Museum - 2 februari 2012

  Eman Zidan is conservator in het Egyptisch Museum te Caïro. Ze geeft een interessante evaluatie van de gebeurtenissen in en rondom het museum tijdens de dagen van de revolutie. Het laat vooral goed zien wat de situatie van de inbraak en de kunstroof in januari 2011 ...

 • Vermiste Bastet terug in Egyptisch Museum - 2 februari 2012

  Het hier getoonde bronzen beeld van de katgodin Bastet was een van de voorwerpen die op vrijdag 28 januari 2011 uit het Egyptisch Museum werd ontvreemd. Op 9 januari 2012 werd het te ...

 • Een jaar na de inbraak - 27 januari 2012

  Op 25 januari 2011 begon de revolutie in Egypte. Drie dagen later werd in het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein onder mysterieuze omstandigheden ingebroken. Deze omstandigheden, en de al dan niet opzettelijke vaagheden in de pers in de periode erna, waren de directe aanleiding voor Huub Pragt om Kunstroof in Egypte te schrijven.