Oudste geval van hartfalen gevonden in Egyptische mummie

Oudste geval van hartfalen gevonden in Egyptische mummieTijdens het Internationale Egyptologencongres in Florence, is het oudste geval van hartfalen gepresenteerd. Dit is gevonden in het stoffelijk overschot van een oude Egyptenaar genaamd Nebiri, Opzichter van de Stallen.
Zijn stoffelijke resten bestaan uit zijn hoofd en vier canopenkruiken. Eén van de kanopenkruiken, die van Hapy, is gebroken, waardoor de onderzoekers toegang hadden tot de geprepareerde longen van Nebiri.

De tests wezen uit dat Nebiri 45-60 jaar oud was en er waren cellen aanwezig die duidden op hartfalen. Als het hart niet in staat is om goed te pompen, dan kan het bloed terugstromen in de aderen die naar de longen lopen. Naarmate de druk toeneemt, komt er meer vocht in de longen terecht.

Lees het hele artikel: Oldest case of heart failure found in Egyptian mummy

Geplaatst in Nieuws | Tags , , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.