Middenrijks stèles ontdekt in Wadi el-Hoedi

Middenrijks stèles ontdekt in Wadi el-HudiDe Amerikaans-Egyptische missie in Wadi el-Hoedi, 35 km ten zuidoosten van Assoean, heeft drie Middenrijks stèles ontdekt met inscripties erop. Het gebied waarin ze gevonden zijn, bevat oude mijnen voor amethist. Ook treft men er vele graffiti op de rotsen aan.

De teksten op de stèles lijken te verwijzen naar een verstevigde nederzetting. De inscripties zijn vervaagd, maar de onderzoekers gebruiken de geavanceerde techniek van Reflectance Transformation Imaging (RTI), waarmee slecht leesbare inscripties beter zichtbaar worden. Op twee van de stèles wordt het 28ste regeringsjaar van farao Senwosret I genoemd.

Lees het hele artikel (met mooie foto’s): American archaeoligists discover inscribed steles at ancient mining site

Geplaatst in Nieuws | Tags , , , , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.