Egyptisch blauw

Egyptisch blauw op het plafond van de Hathortempel te DenderaVoor de oude Egyptenaren was blauw een zeer belangrijke kleur. Het werd geassocieerd met de hemel en de rivier de Nijl. De kleur vertegenwoordigde daarmee het universum, de schepping en de vruchtbaarheid. In de oudheid werden alleen pigmenten gebruikt die rechtstreeks in de aarde konden worden aangetroffen. De kleur blauw was daardoor niet gemakkelijk te verkrijgen voor de Egyptische handwerklieden. De enige natuurlijke bron voor het blauwe pigment was het zeldzame en dure mineraal lapis lazuli, dat werd gewonnen in het huidige Afghanistan. Rond 2600 v. Chr. wordt voor het eerst in teksten gesproken over Egyptisch blauw. Het gebruik van het pigment verspreidde zich vanuit Egypte geleidelijk over Mesopotamië en later over het Romeinse rijk. Helaas is geen enkel Egyptische recept voor het maken van het kostbare pigment bewaard gebleven.

De Romeinse ingenieur en architect Marcus Vitruvius Pollio verklaarde echter in de 1e eeuw v. Chr. dat zand, koper en natron de ingrediënten vormden. Moderne experimenten tonen nu aan dat Egyptisch blauw inderdaad kan worden verkregen door het verhitten van deze grondstoffen tot 900° onder toevoeging van kalk. Waarschijnlijk zat dit calciumhoudend materiaal al van nature als een onzuiverheid in het Egyptische zand.

Lees het hele artikel: Egyptian blue: more than just a colour.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.