Nieuws

Geplaatst op
 • Restauratie masker Toetanchamon gestart - 20 oktober 2015

  Het restauratieproces aan het masker van Toetanchamon is gestart.
  De Duitse restaurateur Christian Eckmann is projectleider voor de restauratie. Vorig jaar is de baard er per ongeluk afgestoten en met het verkeerde hechtmiddel aan het masker vastgemaakt.

 • Oudste alfabetische woordenlijst ontdekt - 20 oktober 2015

  Een tekstje op een stuk kalksteen uit het Oude Egypte, uit de vijftiende eeuw vóór Christus, blijkt een alfabetisch geordende woordenlijst te zijn. Het is de vroegst bekende woordenlijst die georganiseerd is naar beginklank en daarbij een volgorde toont die nu nog steeds bekend is.

 • ‘s Werelds oudste papyri gevonden langs Rode Zeekust - 15 oktober 2015

  Pierre Tallet volgde de notities van een Engelse reiziger in de 19de eeuw en van twee Franse piloten uit de jaren ’50 en deed een geweldige ontdekking: 30 grotten uitgehakt in de rotsen in een afgelegen deel van de woestijn.

 • Speerwonden tonen zwaar leven in Amarna - 13 oktober 2015

  Op een begraafplaats voor het ‘gewone volk’ in Tell el-Amarna zijn skeletten gevonden die het bewijs zijn van zware lijfstraffen. Vijf skeletten vertonen verwondingen waarbij met een speer in het schouderblad is gestoken.

 • Caïro airport gaat oudheden tentoonstellen - 11 oktober 2015

  Op het vliegveld van Caïro wordt vanaf eind oktober een klein museum ingericht. In het museum zijn objecten uit het Islamitisch Museum en het Egyptisch Museum te zien.

 • Ligt Nefertiti nog steeds begraven in het graf van Toetanchamon? - 5 oktober 2015

  Noordwand in de grafkamer van KV 62Op maandag 5 oktober 2015 kwam een tegenreactie op het onderzoek van Nicholas Reeves. Egyptoloog Tom Hardwick is een specialist op het vlak van Egyptische Kunst en ...

 • Meer blokken van kapel Nectanebo ontdekt in Caïro - 4 oktober 2015

  De Duits-Egyptische missie die aan het werk is in Matariya, Heliopolis (Caïro) heeft meer blokken gevonden van de kapel van Nectanebo die in april 2015 al is ontdekt. Ze hebben delen van zuilen en een sterrenplafond ontdekt.

 • Televisie-interview met Nicholas Reeves - 3 oktober 2015

  Op zaterdag 3 oktober 2015 gaf de Britse egyptoloog Nicholas Reeves een interview voor de Egyptische televisiezender CBC. Hij legt uit waarom hij er van overtuigd is dat koningin Nefertiti in KV 62 , het graf van Toetanchamon, begraven ligt.

 • Interview met Zahi Hawass - 2 oktober 2015

  Op vrijdag 2 oktober 2015 werd voormalig Minister van Oudheden Zahi Hawass om zijn mening gevraagd door de Australische nieuwszender ABC omtrent de theorie van Nicholas Reeves. In zijn welbekende stijl legt Hawass uit waarom hij het hartsgrondig oneens is met Reeves.

 • Schatten Toetanchamon van Nefertiti - 1 oktober 2015

  Tijdens een persconferentie in Caïro op donderdag 1 oktober 2015 legde de Britse egyptoloog Nicholas Reeves uit waarom hij ervan overtuigd is dat het gouden masker van Toetanchamon oorspronkelijk niet voor de jonge koning is gemaakt, maar voor zijn stiefmoeder Nefertiti.