Nieuws

Geplaatst op
 • Videosamenvatting lezing ‘Nefertiti in het graf van Toetanchamon’ - 9 december 2015

  Op woensdag 25 november 2015 gaven egyptoloog Huub Pragt en geodeet Robert Voûte een duo-lezing in Hilversum getiteld ‘Nefertiti in het graf van Toetanchamon?’.

 • Radiologen onderzoeken mummie - 7 december 2015

  Het Legion of Honor is een museum in San Francisco. In haar collectie bevindt zich een Egyptische mummie van een dame die heeft geleefd in de omgeving van het huidige Assioet. Onlangs is deze mummie aan een CT-scan onderworpen in de School of Medicine van San Francisco.

 • Radio-interview met Huub Pragt over Nefertiti - 6 december 2015

  Op zondag 6 december 2015 was Huub Pragt te gast in het programma Onvoltooid Verleden Tijd op radio 1. Hij vertelde daar over het onderzoek naar mogelijk verborgen ruimtes in het graf van Toetanchamon en wat we nu eigenlijk werkelijk weten over koningin Nefertiti.

 • Radio-interview met egyptoloog Ben Haring over zijn vondst van het oudste alfabet - 5 december 2015

  Het alfabet blijkt nog ouder dan gedacht. Dat inzicht hebben we te danken aan de Leidse Egyptoloog Ben Haring. Hij deed een opzienbarende ontdekking. Hij werd erover geïnterviewd in De Nieuwsshow van de NPO.

 • Nieuwe artikelen op kemet.nl - 5 december 2015

  In de periode september- november 2015 zijn vijf nieuwe artikelen gepubliceerd op de informatieve website kemet.nl.

 • Virtueel bezoek aan Sennedjem en Ramses V/VI - 4 december 2015

  Describing Egypt is een organisatie die zich ten doel stelt om zo veel mogelijk monumenten van het oude Egypte te beschrijven en te ontsluiten door middel van 360º Virtual Reality.

 • Oostenrijk geeft gestolen voorwerpen terug aan Egypte - 4 december 2015

  De directeur Sabine Haag van het Kunsthistorisches Museum te Wenen heeft twee sjabtis en een mummiemasker overhandigd aan de Egyptische ambassadeur in Oostenrijk nadat is vast komen te staan dat de mummievormige beeldjes en het masker eerder dit jaar uit Egypte waren ontvreemd.

 • Zeer waarschijnlijk verborgen ruimtes in graf Toetanchamon - 28 november 2015

  Vanmiddag heeft de minister van Antiquiteiten in Egypte Mamdouh el-Damaty bekend gemaakt dat scans hebben uitgewezen dat er 90% kans is op verborgen ruimtes achter de wanden van het graf van Toetanchamon.

 • Radar-test gestart voor de zoektocht naar Nefertiti - 27 november 2015

  Minister van Oudheden Mamdouh El-Damaty en de Britse Egyptoloog Nicholas Reeves zijn gestart met het testen van de radarapparatuur die over enkele dagen zal worden gebruikt in KV 62, het graf van Toetanchamon. De hypothese van Reeves is dat de stoffelijke resten van koningin Nefertiti begraven zouden liggen in een verborgen kamer in het graf ...

 • Mummiekist van Anchefenchonsoe ontdekt - 25 november 2015

  Op de westoever bij Loeksor is in door het Spaanse opgravingsteam van Francisco Martín Valentín in graf TT 28 van Amenhotep Hoey, de vizier van Amenhotep III uit de 18de dynastie een mummiekist aangetroffen van een priester uit de 21ste of begin 22ste dynastie. Hergebruik van de Thebaanse rotsgraven uit het Nieuwe Rijk was niet ...