Nieuws

Geplaatst op
 • Tempel van Hatsjepsoet ontdekt - 26 oktober 2015

  Poolse onderzoekers hebben in de zuid-Egyptische plaats Gebelein een rotstempel van koningin Hatsjepsoet uit de 18de dynastie ontdekt. De grot was al wel bekend bij de lokale autoriteiten, maar tot nu toe was nog geen archeologisch onderzoek verricht.

 • Kiman Faris in de Fayoem - 25 oktober 2015

  Kiman Faris was één van de grootste Grieks-Romeinse steden in de Fayoem. Het is gesticht door Ptolemaeus II Philadelphus en werd oorspronkelijk bewoond door de huurlingen uit zijn leger. De site was een religieus centrum waar de krokodilgod Sobek werd aanbeden.

 • Toestemming tot Radaronderzoek in KV 62 - 22 oktober 2015

  De Egyptische autoriteiten hebben toestemming gegeven aan Nicholas Reeves om een nader onderzoek te doen in KV 62, het graf van Toetanchamon. Met geavanceerde apparatuur zal worden gekeken of zich ruimtes bevinden achter de wanden van de grafkamer

 • Cleopatra niet door slang gedood - 21 oktober 2015

  Egyptologen en slangen-experts hebben onderzocht of het echt mogelijk is dat Cleopatra door een slang is gedood. Zij hebben uitgezocht dat een slang die groot genoeg zou zijn om de koningin en haar twee dienstmeisjes te doden, te groot zou zijn om te kunnen verbergen in een mand.

 • Restauratie masker Toetanchamon gestart - 20 oktober 2015

  Het restauratieproces aan het masker van Toetanchamon is gestart.
  De Duitse restaurateur Christian Eckmann is projectleider voor de restauratie. Vorig jaar is de baard er per ongeluk afgestoten en met het verkeerde hechtmiddel aan het masker vastgemaakt.

 • Oudste alfabetische woordenlijst ontdekt - 20 oktober 2015

  Een tekstje op een stuk kalksteen uit het Oude Egypte, uit de vijftiende eeuw vóór Christus, blijkt een alfabetisch geordende woordenlijst te zijn. Het is de vroegst bekende woordenlijst die georganiseerd is naar beginklank en daarbij een volgorde toont die nu nog steeds bekend is.

 • ‘s Werelds oudste papyri gevonden langs Rode Zeekust - 15 oktober 2015

  Pierre Tallet volgde de notities van een Engelse reiziger in de 19de eeuw en van twee Franse piloten uit de jaren ’50 en deed een geweldige ontdekking: 30 grotten uitgehakt in de rotsen in een afgelegen deel van de woestijn.

 • Speerwonden tonen zwaar leven in Amarna - 13 oktober 2015

  Op een begraafplaats voor het ‘gewone volk’ in Tell el-Amarna zijn skeletten gevonden die het bewijs zijn van zware lijfstraffen. Vijf skeletten vertonen verwondingen waarbij met een speer in het schouderblad is gestoken.

 • Caïro airport gaat oudheden tentoonstellen - 11 oktober 2015

  Op het vliegveld van Caïro wordt vanaf eind oktober een klein museum ingericht. In het museum zijn objecten uit het Islamitisch Museum en het Egyptisch Museum te zien.

 • Ligt Nefertiti nog steeds begraven in het graf van Toetanchamon? - 5 oktober 2015

  Noordwand in de grafkamer van KV 62Op maandag 5 oktober 2015 kwam een tegenreactie op het onderzoek van Nicholas Reeves. Egyptoloog Tom Hardwick is een specialist op het vlak van Egyptische Kunst en ...