Nieuws

Geplaatst op
 • Radio-interview met Huub Pragt over Gizeh en Toetanchamon - 10 november 2015

  Op dinsdag 10 november 2015 werd Huub Pragt geïnterviewd terwijl hij in Caïro was. Het interview gaat over het onderzoek aan de grote piramide van Choefoe en over het onderzoek in het graf van Toetanchamon.

 • Ptolemaeïsche kapel ontdekt in Aswan - 9 november 2015

  De Toeristen- en Antiquiteiten politie heeft aan aantal mensen gearresteerd die met illegale opgravingen bezig waren.
  Dat gebeurde onder een huis vlakbij de Edfoe tempel. De kapel zou mogelijk 12 meter in hoogte kunnen zijn en loopt onder diverse huizen door.

 • Nieuw licht op het Narmer palet - 6 november 2015

  Het Narmer palet is recentelijk onderworpen aan een geavanceerd onderzoek. Met behulp van de techniek Reflectance Transformation Imaging (RTI) is een composietafbeelding gemaakt van het beroemde palet. Daarbij zijn verschillende hoge resolutie foto’s genomen elk met de lichtbron op een andere plaats.

 • Resultaat infrarood scan graf Toetanchamon - 6 november 2015

  Op 6 november heeft het Ministerie van Oudheden in Egypte de resultaten bekend gemaakt van de infrarood scan in het graf van Toetanchamon.
  De voorlopige conclusie is dat er plekken in de muren te vinden zijn die afwijken qua temperatuur. Dat zou mogelijk kunnen wijzen op ruimtes achter de wanden.

 • Egyptische autoriteiten betrappen grote smokkelactie - 5 november 2015

  In de haven van Damietta is een zeer grote smokkelactie tegengehouden. Het gaat om een groep van 1124 oudheden die naar Thailand gesmokkeld zou worden.

 • Infrarood scan Toetanchamon’s graf in de planning - 5 november 2015

  De Egyptische Minister van Oudheden heeft aangekondigd dat er op donderdag 5 november gestart zal worden met het maken van een infrarood scan van de wanden in het graf van Toetanchamon. Daarmee willen ze testen of er verborgen ruimtes achter de wanden verstopt zitten.

 • Egyptisch blauw - 4 november 2015

  Voor de oude Egyptenaren was blauw een zeer belangrijke kleur. Het werd geassocieerd met de hemel en de rivier de Nijl. De kleur vertegenwoordigde daarmee het universum, de schepping en de vruchtbaarheid. In de oudheid konden alleen pigmenten gebruikt die rechtstreeks in de aarde werden aangetroffen.

 • Scan Pyramids - 2 november 2015

  Vanaf november 2015 zullen de piramides van Dasjoer en Gizeh worden onderworpen aan een geavanceerd scanonderzoek. Meer dan veertig eeuwen na de bouw van de piramides wordt een poging ondernomen om hun geheimen te ontrafelen.

 • Boek: Opper-Nubië - 31 oktober 2015

  Het boek Opper-Nubië maakt onderdeel uit van de boekenserie ‘Rijk der Farao’s’ en is het resultaat van een samenwerking tussen fotograaf Hans Schoens en egyptoloog Huub Pragt. Alleen in de maand november 2015 is de verzending van het boek Opper-Nubië gratis in Nederland en België.

 • Boek: Egyptian Gold Jewellery - 31 oktober 2015

  Egyptologe Mariëlle Bulsink is de nieuwe archivaris/bibliothecaris van het Rijksmuseum van Oudheden. Recentelijk verscheen bij uitgeverij Brepols in Turnhout haar boek Egyptian Gold Jewellery. Hierin staan de topstukken aan Egyptische sieraden van het museum in Leiden beschreven.