Egyptologencongres in Leiden

De stad Leiden

De congresstad Leiden

In de week van zondag 6 tot en met vrijdag 11 augustus 2023 wordt in Leiden het 13de internationale congres voor Egyptologen gehouden. Het International Congress of Egyptologists (ICE) is de grootste reguliere bijeenkomst van Egyptologen en specialisten uit aanverwante vakgebieden ter wereld. Het congres wordt elke vier jaar gehouden, telkens georganiseerd door een andere gastinstelling. Het biedt honderden wetenschappers de gelegenheid om hun onderzoek te delen met collega’s. Alle internationale egyptologencongressen worden georganiseerd onder auspiciën van de International Association of Egyptologists (IAE); zie de lijst met eerdere congressen.

Het congres in Leiden, waarvan de voertaal Engels is, heeft als thema ‘The future of ancient Egypt’. In het bijzonder worden lezingen of paneldiscussies verwelkomd die gaan over de volgende onderwerpen: klimaat en klimaatverandering in de oudheid, digitale Egyptologie, egyptologie en museologie, egyptologie en de verspreiding van onderzoek, geschiedschrijving van de egyptologie, (illegale) handel in oude Egyptische kunstvoorwerpen, inclusie en diversiteit in de egyptologie, interdisciplinair onderzoek in de egyptologie, internationale ontvangst van het oude Egypte, bescherming van het oude Egyptische erfgoed.

Alle bijeenkomsten vinden in de Leidse binnenstad plaats. De openingsceremonie en het congresdiner vinden plaats in de Pieterskerk. Sessies met grotere aantallen deelnemers vinden plaats in de Stadsgehoorzaal. Hier worden ook de congresposters getoond. Sessies met kleinere aantallen deelnemers vinden plaats in het Lipsiusgebouw aan de Cleveringaplaats.

Het congres kan als toehoorder worden bijgewoond. Hiervoor is het niet noodzakelijk dat u egyptologie studeert of heeft gestudeerd. Kijk voor meer informatie onder: Egyptologencongres Leiden.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.