Schachtgraf uit de 27ste dynastie ontdekt

Foto: Petr Košárek; archieven van het Tsjechische Instituut voor Egyptologie, Charles University.

Foto: Petr Košárek; archieven van het Tsjechische Instituut voor Egyptologie, Charles University.

Op vrijdag 15 juli 2022 werd bekend gemaakt dat in Aboesir het schachtgraf van de oud-Egyptische hoogwaardigheidsbekleder Wahibra-mery-Neith is ontdekt door de Tsjechische archeologische missie. De grafeigenaar voerde ooit het bevel over buitenlandse soldaten in Egypte. De hoofdschacht van het graf is zes meter diep, maar heeft een oppervlakte van ongeveer 14 bij 14 meter en is verdeeld in verschillende delen, gescheiden door bruggen gemaakt van het oorspronkelijke gesteente. Een andere kleinere maar diepere schacht die voor de begrafenis werd gebruikt, werd in het midden van de hoofdschacht uitgehakt. Het is oost-west georiënteerd en meet ongeveer 6,5 bij 3,3 meter. Miroslav Barta, hoofd van de Tsjechische missie, legde uit dat op de bodem van deze centrale grafschacht, op een diepte van ongeveer 16 meter, een dubbele sarcofaag werd gevonden, gedeeltelijk beschadigd, op een vulling van zand. De buitenste sarcofaag van Wahibra-mery-Neith is gemaakt van twee massieve blokken witte kalksteen met een binnenste mensvormige sarcofaag ingebed. Het is gemaakt van basalt en gegraveerd met de bekende spreuk 72 van het Dodenboek. In de basalten sarcofaag werd alleen een fijngesneden hartscarabee aangetroffen. Opmerkelijk is echter dat de onderzijde van de amulet geen tekst bevat. Ook werd een amulet in de vorm van een hoofdsteun aangetroffen. Aan de west- en oostzijde van de sarcofaag was schaarse begraafuitrusting geplaatst, waaronder 402 faience sjabti’s.
Uit onderzoek aan het schachtgraf blijkt dat het in de late oudheid is beroofd, hoogstwaarschijnlijk rond de vierde of vijfde eeuw na Christus.

Lee het artikel: The tomb of Wahibre-mery-Neith discovered by the Czech archaeological mission in Abusir.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.