Howard Carter hield voorwerpen uit KV62 achter

Allan Gardiner, geheel rechts, zit naast Howard Carter tijdens een lunch in het voorjaar van 1923 in het nooit in gebruik genomen graf van Ramses XI

Allan Gardiner, geheel rechts, zit naast Howard Carter tijdens een lunch in het voorjaar van 1923 in het nooit in gebruik genomen graf van Ramses XI.

Sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922, doen er geruchten de ronde dat de Britse archeoloog Howard Carter, die de expeditie leidde, waardevolle stukken zou hebben gestolen uit KV62, het graf van de jonge Egyptische farao. Een brief, die nu pas openbaar wordt gemaakt, bewijst dat deze bewering klopt. Op zaterdag 13 augustus 2022 maakte The Guardian dit voor vele Britten schokkende bericht wereldkundig. Het moment waarop dit nieuws naar buiten werd gebracht lijkt bewust te zijn gekozen. Op vrijdag 4 november 2022 is het namelijk precies honderd jaar geleden dat KV62, het graf van Toetanchamon door Howard Carter werd ontdekt in het Dal der Koningen.

Pas in februari 1923 werd de tombe officieel geopend. Het graf stond vol met duizenden kostbare voorwerpen, zoals tronen, boten, rijtuigen, beeldjes en sieraden. De mummie van Toetanchamon lag in een door vier vergulde houten schrijnen omhulde stenen sarcofaag. Daarbinnen bevonden zich nog eens drie in elkaar passende mensvormige mummiekisten, waarvan één uit massief goud.

Vrijwel onmiddellijk na de officiële opening in februari 1923 deden geruchten de ronde dat Carter al eerder voorwerpen uit het graf had ontvreemd. Die geruchten konden echter nooit echt hard worden gemaakt. In 1934 ontdekte de Britse egyptoloog Sir Alan Gardiner dat Carter hem een gestolen voorwerp uit het graf van Toetanchamon cadeau had gegeven uit dank voor bewezen diensten. Gardiner confronteerde Carter daarmee in een brief. Die brief zat tot voor kort opgeborgen in een privéarchief. Gardiner was door Carter aangesteld om de hiërogliefen die in het graf waren aangetroffen te vertalen. Carter gaf hem een amulet cadeau waarvan Gardiner verzekerde dat het niet uit KV62 afkomstig was. Gardiner toonde de amulet aan Reginald Engelbach, de toenmalige Britse directeur van het Egyptisch Museum in Caïro. Die zei hem dat het zeker wel uit het graf van de jonge farao kwam. Het kwam namelijk overeen met andere amuletten die er waren gevonden. Ze kwamen zelfs allemaal van dezelfde mal. Gardiner zat erg verveeld met deze zaak en schreef aan Carter: “Ik vind het heel spijtig dat je me in zo’n vervelende positie hebt geplaatst. Ik heb natuurlijk niet gezegd aan Engelbach dat ik de amulet van jou heb gekregen.” Uiteindelijk werd de amulet teruggestuurd naar het Egyptisch Museum in Caïro.

Binnenkort kan de brief van Gardiner worden gelezen in het boek Tutankhamun and the Tomb that changed the world van de Amerikaanse egyptoloog Bob Brier.

Lees het artikel: Howard Carter stole Tutankhamun’s treasure, new evidence suggests.
Lees ook: New evidence emerges of looting of King Tut’s tomb in Egypt.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.