Kinderlezing ‘Op zoek naar Toetanchamon’

Op zoek naar Toetanchamon

Op woensdagmiddag 16 november 2022 gaf egyptoloog Huub Pragt een lezing voor kinderen over de raadselen die er rondom Toetanchamon bestaan. Hij vertelt over de beroemde ‘vloek van de farao’ en waarom Toetanchamon op zo’n jonge leeftijd (hij was 19) is gestorven. En heeft het graf van Toetanchamon wel echt al zijn geheimen prijsgegeven?

Raadselen rondom Toetanchamon

Het graf van de jonggestorven farao Toetanchamon staat volop in de belangstelling. Dit komt vooral omdat het deze maand precies honderd jaar geleden werd ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. Sinds de sensationele ontdekking van het graf in november 1922 stapelden de raadselen zich op. Bij de ontdekking werd gesproken over de ‘vloek van de farao’, nadat Lord Carnarvon, de geldschieter van de opgraving, plotseling overleed.

Ziek, ongeluk of vermoord?

De grote vraag blijft waarom de farao zo vroeg is gestorven. Werd hij ziek? Is hij verongelukt? Of is hij soms vermoord? Ook is er een groot raadsel over het graf in het Dal der Koningen. Zeven jaar geleden kwam de Britse egyptoloog Nicholas Reeves met de theorie dat het graf van Toetanchamon nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Is het mogelijk dat de beroemde koningin Nefertiti achter de grafwanden in een verborgen kamer begraven ligt?

Maand van Toetanchamon
De lezing door Huub Pragt wordt georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. Alle andere activiteiten in het kader van de Maand van Toetanchamon staan op de overzichtspagina van het museum.

Programma

Huub vertelt eerst drie kwartier over Toetanchamon in de Caesarzaal van het museum. Daarna zal hij met de groep kinderen het museum ingaan naar de kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon en daarna naar de vaste tentoonstelling over Egypte.

Datum: woensdag 16 november 2022.
Tijden: 13.30 – 15.00 uur of 15.30 – 17.00 uur.
Minimum leeftijd: vanaf 9 jaar.
Maximum leeftijd: tot en met 12 jaar.
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden. Caesarzaal op de 1ste verdieping.
Kosten: gratis voor de kinderen die deelnemen aan het programma.
Tijdens het programma kunnen ouders en/of begeleiders, tegen de normale entreeprijs, het museum bezoeken.
Aanmelden: uitsluitend via de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Geplaatst in Nieuws | Tags , ,

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.