Egyptische foetus bewaard door ontbinding

CT-scan van de foetus in de zwangere mummie – foto M. Ożarek-Szilka / Affidea

Donderdag 29 april 2021 werd in een nieuwbericht gesproken over de opzienbarende vondst van een zwangere mummie.
Medio januari 2022 werd bekend gemaakt dat een studie van het Poolse onderzoeksteam aan de mummie van de zwangere vrouw tot nieuwe inzichten heeft geleid. Omdat het lijk van de gestorven vrouw in de oudheid met natron werd bedekt, is tijdens het mummificatieproces de foetus, die zich nog in haar baarmoeder bevond, ‘gepekeld’. De verandering van een alkalische naar een zure omgeving veroorzaakte het uitlogen van mineralen uit de botten van de foetus. De botten zijn zelfs uitgedroogd en gemineraliseerd. Deze twee processen verklaren waarom de botten van de foetus nauwelijks te zien zijn op CT-scans. Wel zijn de handjes en een voetje te zien, maar dit zijn geen botten, maar gedroogde weefsels. De schedel, die zich het snelst ontwikkelde en het meest is gemineraliseerd, is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven.

Lees het artikel: Ancient Egyptian fetus preserved due to unusual decomposition process.
Lees ook: Terwijl de oude Egyptenaren een zwangere vrouw mummificeerden vond in haar buik een geheel natuurlijk mummificatieproces plaats.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.