Mummie van een zwangere vrouw ontdekt

Op donderdag 29 april 2021 werd bekend gemaakt dat Poolse wetenschappers denken een wereldprimeur in handen te hebben met de ontdekking van een mummie met een foetus in de buik. Aanvankelijk werd gedacht aan de stoffelijke resten van een Egyptische priester die leefde rond het begin van onze jaartelling. Nadat röntgenfoto’s van de mummie waren gemaakt, bleek het om de mummie van een vrouw te gaan. Op röntgenfoto’s was ook een kleine voet te zien. Onderzoekers stelden daarna vast dat er zich een foetus in het lichaam van de gemummificeerde vrouw bevindt. De vrouw moet een leeftijd hebben bereikt van ongeveer twintig jaar. Het onderzoeksteam spreekt over een unieke vondst. Voor zo ver bekend is dit de enige mummie ter wereld waarbij een foetus is vastgesteld. De foetus zou tussen de 26 en 30 weken oud zijn geweest op het moment dat de vrouw overleed. Het is nog onduidelijk wat haar precies het leven heeft gekost. Onderzoekers hopen dat alsnog te kunnen achterhalen. De mummie werd in de 19de eeuw naar Polen gehaald en sindsdien tentoongesteld in het Nationaal Museum in Warschau.

Lees het artikel: Poolse wetenschappers ontdekken voor het eerst zwangere mummie.

De recentelijk vrijgegeven onderzoeksresultaten zijn het gevolg van een grootschalig interdisciplinair project dat in 2015 is opgezet door Kamila Braulińska en Wojciech Ejsmond. In samenwerking met bioarcheoloog Marzena Ożarek-Szilke, hebben de Poolse egyptologen met succes hun onderzoek omgezet van idee in realiteit. Hun onderzoek is gericht op het zoeken naar de aanwezigheid van neoplastische ziekten (tumoren) in Egyptische mummies. De eerste fase van het project omvat het niet-invasieve onderzoek van verschillende mummies met behulp van computertomografie (CT) en röntgenstraling. In het totaal worden 42 mummies aan een onderzoek onderworpen. Het betreft zowel menselijke als dierlijke mummies, evenals hun onderdelen (handen, hoofd, voeten). Een deel van de objecten wordt in bruikleen verstrekt door de Universiteit van Warschau en bewaard in het Nationaal Museum in Warschau. Er zijn ook bruiklenen gegeven door het Etnografisch Museum in Warschau (een gemummificeerde hand) en het Musée du Louvre uit Parijs (een gemummificeerde kat, krokodil en ram). De scan-gegevens verkregen uit deze eerste onderzoeksfase zullen worden gebruikt om te werken aan reconstructies van het uiterlijk van de gemummificeerde mensen en dieren toen ze nog leefden. De tweede fase van het mummieproject in Warschau omvat de toepassing van micro-invasieve endoscopische technieken die nodig zijn om kleine weefselmonsters van de mummies te verzamelen. De monsters zullen nauwkeurige laboratoriumanalyses ondergaan, inclusief genetische tests naar DNA.

Lees meer over het Warsaw Mummy Project.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.