Twee koninginnen tegelijkertijd op de troon

Op zondag 14 april 2019 lanceerde de Belgisch-Canadese egyptologe Valérie Angenot, verbonden aan de universiteit van Montreal, een bijzondere theorie over de troonopvolging van Achnaton. Zij gaat ervan uit dat twee dochters van Achnaton en Nefertiti gedurende een korte periode samen over Egypte regeerden voordat hun broer Toetanchamon op de troon werd geplaatst. De oudste van de twee, Meritaton, zou op dat moment ongeveer vijftien jaar oud zijn geweest. Zij regeerde samen met haar jongere zus onder de titel van Grote Koninklijke echtgenote. De vierde dochter van Achnaton en Nefertiti, Neferneferoeaton-tasjerit, zou bij het overlijden van haar vader ongeveer twaalf jaar oud zijn geweest en zou feitelijk de faraotitel hebben gedragen. Angenot baseert haar theorie op een grondige kunsthistorische analyse waarbij zij beelden en voorstellingen van belangrijke personen uit de Amarnaperiode met elkaar heeft vergeleken. Opmerkelijk is dat zij de raadselachtige vorst Semenchkara, die met zekerheid na Achnaton heeft geregeerd, in haar onderzoek buiten beschouwing laat. Na hun dood zouden de voorstellingen van de twee koninginnen grotendeels zijn vernietigd en zouden hun grafvoorwerpen zijn hergebruikt voor de grafinventaris van Toetanchamon. Zelfs het beroemde gouden masker zou oorspronkelijk aan een van de twee zussen hebben toebehoord. Over het lot van deze twee dochters, na de dood van hun ouders, is echter niets bekend.
In het boek ‘Egypte ontraadseld‘ dat in september 2019 via Walburg Pers verschijnt, zal Huub Pragt uitleggen waarom de theorie van Angenot niet klopt. Ook geeft hij een duidelijk antwoord op de vraag wie de kort regerende Semenchkara is geweest.

Lees het Franstalige artikel: Une égyptologue Belge annonce une découverte exceptionnelle: deux reines auraient régné ensemble.
Bekijk de Engelstalige video van 4:04: Montreal historian discovers female Pharaoh.