Cleopatra weer bijna gevonden

De Egyptische Oudheidkundige Dienst kondigde in juli 2018 al aan dat een Egyptisch archeologisch team op het punt stond om opgravingswerkzaamheden te verrichten te Taposiris Magna die zouden kunnen leiden tot de ontdekking van het graf van de beroemde koningin Cleopatra VII. Egyptoloog Huub Pragt werd ook toen door verscheidene radiostations om zijn commentaar gevraagd. Lees het nieuwsbericht van maandag 30 juli 2018
Op donderdag 16 juli 2020 werd door het Britse televisiestation Channel 5 een documentaire uitgezonden, The Hunt for Cleopatra’s Tomb. De Britse egyptoloog Glenn Godenho bespreekt er de voornaamste archeologische ontdekkingen die in de afgelopen jaren zijn gedaan in en rondom het tempelcomplex van Taposiris Magna. Deze ontdekkingen zouden duidelijke aanwijzingen vormen voor de aanwezigheid van het graf van koningin Cleopatra VII. De tempel van Taposiris Magna dateert uit de Ptolemaeën Tijd en bevindt zich op ongeveer 40 kilometer ten westen van de stad Alexandrië op een heuvel voor de Middellandse Zeekust. 

De zoektocht naar het graf van Cleopatra begon in 2009 onder leiding van Kathleen Martinez. Opmerkelijk is dat zij geen archeologe is, maar een misdaad advocate uit de Dominicaanse Republiek. De destijds ‘Onvermijdelijke’ Zahi Hawass gaf haar, tegen alle verwachtingen in, toch toestemming om een opgraving te starten. Dit archeologisch onderzoek zou volgens hem maar twee maanden in beslag gaan nemen. Hawass was er destijds ook van overtuigd dat het graf van Cleopatra zich onder de tempelvloer van Taposiris Magna zou bevinden.
Bekijk de video uit mei 2009 waarin Hawass zijn overtuiging uitspreekt over Taposiris Magna als de waarschijnlijk vindplaats voor het graf van Cleopatra: The Search for Antony and Cleopatra.
Tien jaar later is hij echter op deze aanname teruggekomen. Lees het artikel door Hawass uit januari 2019 waarin hij zich keert tegen de theorie van Martinez: Fake news of Cleopatra.

Philensis I decreet
Vele seizoenen achtereen kreeg Kathleen Martinez toestemming om verder te zoeken naar het graf van Cleopatra. In 2015 ontdekten de archeologen uit haar team een fragment van een stèle uit kalksteen met de tekst die bekend staat als het Philensis I decreet. Verscheidene fragmenten van stèles met deze tekst zijn ook in andere Ptolemaeïsche tempels in Egypte aangetroffen. Het decreet is opgesteld zowel in het Grieks als in het Demotisch en werd uitgevaardigd naar aanleiding van de troonsbestijging van een nieuwe Apis-stier. Dit decreet werd door Ptolemaeus V uitgevaardigd in Memphis in het jaar 185 v.Chr. Dat is 134 jaar voordat koningin Cleopatra VII als 18-jarige op de Egyptische troon kwam. Zij heeft zelf nog 21 jaar geregeerd en pleegde zelfmoord in 30 v.Chr.
Martinez zegt echter over de vondst van dit Philensis I decreet fragment: ‘It confirms my theory about the importance of Taposiris Magna as a sacred temple during Cleopatra’s time.’ Wanneer zij met ‘Cleopatra’s time’ de periode van de driehonderd jaar die bekend staat als de Ptolemaeën Tijd bedoelt, dan is daar nog net wat voor te zeggen.

In de winter van 2018 werd melding gemaakt van de vondst van twee anonieme mummies binnen de muren van de tempel. Op de zwaar beschadigde mummies werden nog enkele restjes bladgoud aangetroffen. In deze video is een geëmotioneerde Martinez te zien die de ontdekking van de twee mummies wereldkundig maakt.

Luister hier naar het korte interview dat Huub Pragt gaf op donderdag 16 juli 2020 voor BNR-Nieuwsradio.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.