Barkkapel van Hatsjepsoet ontdekt op Elefantine

Pijler uit de barkkapel voor Chnoem op het eiland Elefantine, regering van HatsjepsoetOp het eiland Elefantine bij Assoean is een aantal blokken ontdekt dat heeft toebehoord aan een voorheen onbekend bouwwerk uit de tijd van koningin Hatsjepsoet uit de 18de dynastie. De ontdekking is gedaan door het team van het Duitse Archeologische Instituut onder leiding van Dr. Felix Arnold. Het betreft een barkkapel voor de god Chnoem, die op het eiland werd vereerd. Het gebouw werd in latere tijd ontmanteld. Ongeveer dertig bouwblokken zijn hergebruikt als de fundamenten voor de tempel voor Chnoem uit de tijd van Nectanebo II uit de 30ste dynastie. Enkele blokken waren al wel eerder ontdekt door het Zwitserse Instituut voor Bouwonderzoek en Oudheidkunde, maar de betekenis ervan wordt nu pas duidelijk.
Enkele blokken tonen koningin Hatsjepsoet als een vrouw. Dit betekent  dat het bouwwerk moet zijn opgericht tijdens de eerste jaren van haar regeerperiode. Later werd zij in de voorstellingen uitgebeeld als een mannelijke farao. Slechts weinig bouwwerken zijn uit dit vroege stadium van haar loopbaan bekend. Tijdens de regering van haar opvolger Thoetmoses III werden alle naamsvermeldingen van Hatsjepsoet uitgewist en alle voorstellingen van haar als vrouw vervangen door de voorstellingen van een mannelijke koning, haar vroeg-overleden echtgenoot Thoetmoses II.

Lees het artikel Barque station of Queen Hatshepsut discovered on Elephantine Island.
Lees over het onderzoek op Elefantine door het Duitse Archeologische Instituut.
Lees over het onderzoek op Elefantine door het Zwitserse Instituut voor Bouwonderzoek en Oudheidkunde.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.