Zwangere vrouwen en tatoeages

Tatoeage op de linkerheupkop van een mummie van een vrouw uit in Deir el-Medina - Foto: Anne Austin Universiteit van Missouri-St Louis

Tatoeage op de linkerheupkop van een mummie van een vrouw uit in Deir el-Medina – Foto: Anne Austin Universiteit van Missouri-St. Louis

Op donderdag 17 november 2022 werd bekend gemaakt dat uit recent onderzoek aan mummies uit Deir el-Medina is gebleken dat zwangere vrouwen tatoeages lieten zetten die bedoeld waren om hen te beschermen tijdens en na de bevalling. Twee onderzoekers Anne Austin en Marie-Lys Arnette zijn verbonden aan de University of Missouri-St. Louis. Omdat ze zelf nooit Egyptische mummies zouden uitpakken, was de enige mogelijkheid om eventueel tatoeages aan te treffen om mummie te onderzoeken die door plunderaars uit de doeken zijn gedaan op zoek naar kostbare amuletten. Dat is helaas in de afgelopen honderd jaar vaker voorgekomen op de begraafplaats van Deir el-Medina. De restanten van deze mummies zijn vaak in het graf op de bodem achtergelaten. De ontdekkingen die Austin heeft gedaan, kwamen uit twee graven die zij en haar team in 2019 onderzochten. Menselijke resten omvatten een linker heup van een vrouw van middelbare leeftijd. Op de bewaarde huid waren patronen van donkerzwarte kleuring zichtbaar. Hierdoor ontstond een beeld dat een tatoeage langs de onderrug van de vrouw heeft gelopen. Net links van de horizontale lijnen van de tatoeage is een afbeelding van Bes en een kom te zien. Dat zijn afbeeldingen die verband houden met rituele zuivering tijdens de weken na de bevalling.
De tweede tatoeage is afkomstig van een vrouw van middelbare leeftijd. Infraroodopnames tonen een tatoeage die moeilijk te zien is met het blote oog. Een reconstructietekening van deze tatoeage toont een oedjat-oog, het beschermende Oog van Horus, en een mogelijke afbeelding van Bes die een verenkroon draagt.

Lees het artikel: Protective childbirth tattoos found on ancient Egyptian mummies.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.