Tentoonstelling in Parijs over Ramses II

Tentoonstelling Ramses & l'or des Pharaons

Tentoonstelling Ramses & l’or des Pharaons in Parijs

Vanaf vrijdag 7 april 2023 tot en met woensdag 6 september 2023 is in de Grande Halle van Parc de la Villette, het grote stadspark in het noordoosten van Parijs, de tentoonstelling ‘Ramsès & l’or des Pharaons‘ te zien.
Ramses II is de meest gevierde en machtigste farao van het Nieuwe Rijk – de gouden eeuw van Egypte. Hij werd door zijn onderdanen als een god op aarde beschouwd. Tijdens zijn 67 jaar durende regering liet hij enorme tempels bouwen. Vele obelisken met zijn cartouches en standbeelden van de farao werden over het land verspreid. Deze tentoonstelling toont 181 topstukken, de grootste collectie aan objecten uit de tijd van Ramses II die ooit Egypte hebben verlaten. Samen met de kolossale koninklijke beeldhouwwerken van de beroemde Egyptische farao uit de 19de dynastie toont de tentoonstelling ook enkele topstukken uit het Egyptische Museum van Caïro uit andere tijdsperioden. Zo zijn de onlangs ontdekte dierenmummies en kunstschatten uit de koninklijke begraafplaatsen van Dasjoer en Tanis te zien.
Bezoekers kunnen tussen de indrukwekkende beelden van Ramses II wandelen en zich onderdompelen in multimediaproducties die momenten uit het leven van Ramses belichten. Zo kan men kennismaken met de slag bij Kadesj, de grootste wapenstrijd tussen de legers van de Egyptenaren en de Hethieten. Ook bestaat de mogelijkheid tot twee virtual-reality ervaringen. De eerste is getiteld ‘Ramses & Nefertari’ en belicht het leven van het koninklijk echtpaar. De tweede heet ‘Journey to Osiris’ waarbij de bezoeker op reis gaat door het Egyptische Dodenrijk. Beide presentaties bieden een adembenemende rondleiding door twee van de meest indrukwekkende monumenten van Ramses II: de tempel van Aboe Simbel en QV66, het graf van Nefertari.

Bekijk hier alvast de trailer van: Ramsès & l’or des Pharaons.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.