Tentoonstelling in Parijs ‘Egypte van de Farao’s’

Egyptian Pharaohs – Atelier des Lumières Paris – Foto: C. de la Motte Rouge

Van vrijdag 9 februari 2024 tot en met zondag 5 januari 2025 wordt in het Atelier des Lumières te Parijs de tentoonstelling Egypte van de Farao’s gepresenteerd. Als bezoeker wordt u stapsgewijs terug in de tijd gebracht. De tentoonstelling begint met de monumenten in Egypte zoals ze zijn waargenomen door de Franse geleerden tijdens de Napoleontische expeditie van 1798 tot 1801. Ook de prachtige aquarellen van de hand van de Schotse schilder David Roberts worden getoond. In zijn notitieboekje schreef hij: ‘We zijn een volk van dwergen dat een natie van reuzen bezoekt”.

Vervolgens wordt u meegenomen in de geloofswereld van de oude Egyptenaren. Hun idee over het ontstaan van de wereld is fascinerend. De reis gaat vervolgens verder over de Nijl. De jaarlijks terugkerende overstromingen leveren het vruchtbare slib dat nodig is voor een weelderige flora en fauna. Het dagelijkse leven in het oude Egypte wordt tot leven gebracht door prachtige reliëfs en voorstellingen op papyri. De piramides krijgen voor uw ogen vorm: een voor een stapelen de kolossale blokken zich op en vormen ze de graven voor de eeuwigheid, bewaakt door de majestueuze sfinx van Gizeh. Beelden en reliëfs van farao’s als Chafra, Hatsjepsoet, Thoetmoses III, Achnaton en Nefertiti… Legendarische veldslagen onderstreepten de regeringen van opeenvolgende vorsten, zoals Ramses II in Qadesj. De armen van de Nijl irrigeren de ruimte vervolgens met gesmolten goud, de huid van de goden, dat langs de muren stroomt en de ongelooflijke juwelen van de Egyptische koningen en koninginnen smeedt.

In heel Egypte zijn er honderden tempels gewijd aan een groot aantal goden. Van Loeksor tot Aboe Simbel zijn deze majestueuze te vinden. Het zijn de culturele, spirituele, economische en politieke centra van het oude Egypte, waar leven en dood in grote processies worden gevierd. Vervolgens komt het Dal der Koningen en het beroemde graf van Toetanchamon aan de orde. Het Dal der Koninginnen herbergt ook pure wonderen, zoals het graf van Nefertari, allemaal weergegeven in oogverblindende kleuren op de muren van het Atelier des Lumières.

De levenscyclus loopt ten einde en de tentoonstelling nodigt u uit om het hiernamaals binnen te gaan door het astronomische plafond van Dendera van dichtbij te bekijken. De reis komt ten einde en heeft slechts een klein deel onthuld van dit meest fascinerende oude Egypte, waar nog zoveel mysteries te ontdekken zijn.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.