Egyptische stierf tijdens de bevalling van een tweeling

CT-scan mummie met twee foetussen - Foto: Margolis and Hunt - International Journal of Osteoarchaeology

CT-scan mummie met de tweede foetus – Foto: Margolis and Hunt – International Journal of Osteoarcheology

Op donderdag 4 januari 2024 werd bekend gemaakt dat de stoffelijke resten van een ongeboren foetus die is aangetroffen in de mummie van een jonge Egyptische vrouw laten zien dat ze stierf tijdens de bevalling van een tweeling. Toen archeologen in 1908 de mummie ontdekten werd deze al snel van het windsel ontdaan. De onderzoekers troffen toen al een in mummiewindsel gewikkelde foetus aan en de overblijfselen van een placenta die tussen de benen van de jonge vrouw waren geplaatst. Uit aantekeningen blijkt dat men vervolgens de buikholte van de moeder inspecteerde en er de schedel aantrof van de foetus die vastzat in het geboortekanaal. Dit wijst erop dat de vrouw is overleden aan de complicaties tijdens de bevalling. Meer dan een eeuw later werd echter pas ontdekt dat er sprake is van nog een tweede foetus. Dit ongeboren kindje moet door de balsemers in de borstholte van de jonge vrouw zijn geplaatst. Een CT-scan is gemaakt om haar bekkenafmetingen te kunnen bestuderen. Daarbij kwam de tweede foetus aan het licht. De vrouw moet zijn gestorven tijdens de bevalling nadat het hoofd van de eerste foetus vast kwam te zitten in het geboortekanaal. Het hoofdje van een foetus die tijdens de bevalling de baarmoeder verlaat, wordt meestal tegen de borst gedrukt om doorgang door het bekken mogelijk te maken. De onderzoekers denken dat in dit geval het hoofd van de foetus in een positie zat die te breed was om er doorheen te komen en vast kwam te zitten.

Lees het artikel: Mummie onthult tragedie: Jonge moeder stierf bij geboorte van tweeling.
Lees ook: Ancient Egyptian teenager died while giving birth to twins, mummy reveals.
Lees ook: Researchers were surprised to discover a second fetus inside a 2,000-year-old mummy over 100 years after archeologists found it.

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.