Holle ruimte ontdekt in de grote piramide van Choefoe

Op donderdag 2 november 2017 werd bekend gemaakt dat onderzoekers met behulp van muon scantechnologie een verborgen ruimte hebben ontdekt in de grote piramide van Choefoe. Muon tomografie is een techniek die kosmische straling gebruikt om driedimensionale afbeeldingen te genereren. Omdat muonen veel dieper doordringen dan Röntgenstralen, kan muon tomografie worden gebruikt om dwars door kalkstenen blokken te scannen. Zo is in de piramide boven de zogenoemde ‘Grote galerij’ een verborgen 30 meter lange ruimte ontdekt. De kans dat het om een verborgen grafkamer gaat is echter gering. De meest waarschijnlijke verklaring is dat deze schuin oplopende ruimte bewust is uitgespaard bij de bouw van de piramide. Het zou daarmee eenzelfde functie hebben gekend als de Grote galerij. Deze 47 meter lange en 8,5 meter hoge stijgende gang vertoont een plafond van overkragende bouwblokken. De Grote galerij komt uit bij de met rood graniet beklede grafkamer. Deze opmerkelijke oplopende gang werd echter bij de bouw van de piramide gebruikt om er een enorm in een houten frame ingepakt contragewicht aan touwen naar beneden te laten glijden. Dit systeem zorgde ervoor dat bouwblokken aan de zuidzijde van de piramide gemakkelijker omhoog konden worden getakeld.

Een belangrijk gegeven is dat in oktober 2016 een eerdere ontdekking werd bekend gemaakt. Achter de zogenaamde chevronplaten die aan de noordzijde van de piramide van Choefoe vanaf de buitenkant duidelijk zichtbaar zijn, bevindt zich een holle ruimte die veel weg heeft van een gang. Het is nog niet duidelijk of deze gang horizontaal of schuin naar boven loopt. In dat laatste geval is het niet ondenkbaar dat de gang in verbinding staat met de recent ontdekte grotere holte die meer in de kern van de piramide is gelegen.

Lees het artikel: Cosmic-ray particles reveal secret chamber in Egypt’s Great Pyramid.
Lees ook: Mysterious Void Discovered in Egypt’s Great Pyramid.
Lees ook: ‘Big void’ identified in Khufu’s Great Pyramid at Giza.
Lees ook: Enorme ruimte ontdekt in piramide van Cheops.

Bekijk deze verhelderende video van 7:25: ScanPyramids 2017.
Op vrijdag 3 november 2017 werd Huub Pragt geinterviewd in het programma Wekker-Wakker van Omroep Max op Radio 5. Luister gedurende 5:05 naar het: Interview. Schuif daar door naar 1:41:20.

 

Geplaatst in Nieuws

Over Huub Pragt

In 1980 begon ik aan de studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden. In 1987 liep ik een stage bij het Museum of Fine Arts in Boston. Na mijn studie kreeg ik een baan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield ik me bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte ik mijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. In de jaren die volgden heb ik mij gespecialiseerd in het geven van lessen voor het onderwijs. Ik bied ook cursussen aan voor instellingen en particulieren. In Nederland en Vlaanderen word ik regelmatig gevraagd voor het geven van lezingen. Daarnaast leid ik reizen en korte excursies op het vlak van het Oude Egypte.